Soluții pentru cei care au cumpărat prea multă mâncare de sărbători: cum să reinventăm preparatele rămase
Românii s-au obișnuit să pregătească pentru masa de sărbători din toate și în cantități mari. An de an, în orice casă rămâne suficientă mâncare, iar în cele din urmă ajunge la coșul de gunoi. Cozonacul de la Crăciun sau friptura reîncălzită nu mai au același gust. Însă, cu câteva idei și puțină imaginație, acestea pot fi reinventate.
Decembrie este luna în care facem cea mai mare risipă de mâncare. Românii cumpără de patru ori mai multe alimente ca în restul anului, spun statisticile. Oamenii susțin că au vrut să nu le lipsească nimic de pe masa de Crăciun.
„Din toate câte puțin. Nu exagerat, dar plăcut, gustos, să-ți facă plăcere”, spune o constănțeancă.
„Nu știu dacă neapărat multă, dar suficientă pentru câți am fost”, spune o altă constănțeancă.
De aici și surplusul rămas. Unii constănțeni spun că au congelat o parte din mâncarea pe care nu vor să o mai consume acum.
Constănțean: Mi-a rămas, da.
Reporter: Și ce faceți cu ea?
Constănțean: Este la congelator, gata de preparat pentru următoarea masă de dinainte de Anul Nou au după Anul Nou.
Alții, însă, recunosc că ajung să și arunce o parte din ea.
„Vă spun foarte sincer că dacă mi-au rămas sarmale și în alți ani, le-am congelat și merge. Restul, din păcate, le arunc. Mai am un cățel, mai hrănesc cățelul, nu rămân niște cantități încât să mă duc undeva în mod special să le donez”, spune o constănțeancă.
Se întâmplă des să rămână mâncare pe care încă o mai putem servi, dar pe care nu o mai dorește nimeni.
Există modalități prin care mâncarea rămasă se poate transforma. Bucătarii propun câteva rețete simple și delicioase. De exemplu, carnea de la friptură se poate folosi în salate, paste sau însoțite de diferite sosuri. Și desertul poate fi reinventat, foarte ușor.
„De exemplu, ne-a rămas cozonac de la masa de Crăciun. Îl tăiem felii, îl așezăm frumos pe o farfurie, îl însiropăm, cu puțin lapte cald facem o cremă de vanilie, mai punem o felie deasupra cremei, îl ornăm cu fulgi de ciocolată și puțină frișcă și este un desert foarte delicios și foarte simplu de făcut”, declară Luminița Vrabie, manager de restaurant.
Cu puține ingrediente și câteva rețete simple, putem să salvăm cea mai mare parte din mâncarea festivă și să o transformăm în preparate culinare noi, pe care familia noastră să le savureze cu plăcere. Mai ales că, România se clasează pe locul al nouălea în Europa, atunci când vine vorba de risipă alimentară.