dobroge.tv

Live

CORONAVIRUS PRIN OCHII CADRELOR MEDICALE

Dobrogea TV, în casa unui medic din linia întâi. Mărturia Oanei: ''Cadrele medicale sunt tot oameni şi nu au puteri miraculoase''

24 decembrie 2020
Publicitate

De Crăciun, toate drumurile duc spre cei dragi. Doar că în pandemie, aceste drumuri trebuie scurtate și cel mai bine este să ne petrecem sărbătorile în confortul propriei locuințe. În Ajunul Crăciunului, o echipă Dobrogea TV a mers în casa unui cadru medical constănțean. Oana Apostolescu ne spune imediat cum se duce lupta din linia întâi și cum este pentru ea, anul acesta, Crăciunul.

„Bine ați venit la mine acasă!”, spune Augustin care are 4 ani. În Ajunul Crăciunului, el și părinții lui ne-au deschis ușa casei lor.

Augustin a înțeles de la această vârstă că trecem cu toții printr-o perioadă grea. Știe că, din cauza pandemiei, nu își mai poate vizita rudele. Părinții au avut grijă să îl protejeze, la fel cum au făcut și cu restul familiei. Nici nu este de mirare. Mama lui Augustin este medic. Din primăvară este în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. Oana Apostolescu este medic rezident pe medicină generală. În primăvară, la debutul pandemiei, a fost detașată la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța.

„A fost șocant să stăm fără familie, în primul rând, prima lună şi jumătate, nu am fost, am dus copilul la mama, soţul era plecat în voiaj şi nu i-am văzut decât de la balcon. Foarte greu, la început a fost înspăimântător, pentru că era o situație cu care nu ne mai întâlnisem”, spune Oana Apostolescu, medic rezident.

Treptat, s-a obișnuit cu noua normalitate, la fel cum au făcut-o oamenii din toată lumea. Îmbrăcatul combinezonului a devenit o rutină, un lucru care i-a intrat în reflex. Iar pierderea unor colegi a devenit realitatea crudă. După câteva luni, numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a crescut și a ajuns detașată la Direcția de Sănătate Publică a județului, unde se ocupă, printre altele, de anchetele epidemiologice. Aici nu este la fel de expusă virusului. Însă, în continuare este prudentă. Nu își vizitează apropiații, iar cel mai mult îi lipsesc bunicii - spune Oana.

„Este dificil, pentru toată lumea, în primul rând pentru că nu ne putem vedea bunicii. Nu am avut Paște, nu avem nici Crăciun”, mai povesteşte Oana. 

Dificil i-a fost și lui Ciprian. În timp ce acasă, soția sa se alătura luptei cu noul coronavirus, el era departe de cei dragi.

„Pandemia pe mine m-a găsit pe vapor, în voiaj, eram în Europa, chiar în prima săptămână când am urcat pe vapor, s-a dat stare de urgenţă în ţară şi de atunci nu am mai putut să coborâm deloc, am stat mai mult decât trebuia să stau, eu stau undeva la două luni şi cu pandemia am stat 3 luni jumătate”, povesteşte Ciprian.

Acum, de sărbători, familia Apostolescu încearcă încă o adaptare. Dacă în anii trecuți toate rudele se strângeau în jurul bradului, acum activitățile vor fi mult mai restrânse. Un singur lucru a rămas neschimbat în casa lor: spiritul sărbătorilor de iarnă. Se simte și se vede peste tot. Oana a avut grijă să împodobească fiecare colț al locuinței. Așa vrea să înveselească, atât cât se poate, perioada dificilă pe care o traversăm cu toții. Din păcate, pandemia nu ia pauză de sărbători, iar mesajul Oanei este simplu: trebuie să ne protejăm, să ne vaccinăm atunci când serul va fi disponibil la scară largă și să avem încredere în medici.

„Cadrele medicale fac tot ce se poate, doar că sunt tot oameni și ei și nu au puteri miraculoase”, încheie Oana.

Indiferent de situația creată de pandemie, familia Apostolescu nu a uitat să zâmbească. Cu ocazia sărbătorilor, cei trei vă urează: „Crăciun fericit!”

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233