Femeile, mai afectate de pandemie decât bărbații
Pandemia de coronavirus a schimbat viața tuturor. Contextul dificil în care ne aflăm și-a pus amprenta asupra persoanelor de sex feminin, mai ales în cazul cărora au copii în îngrijire. Un studiu recent, realizat de Eurydice, relevă faptul că femeile sunt mai afectate de pandemie decât bărbații, deoarece acestea trebuie să preia sarcina instruirii celor mici, în condițiile școlii online.
Viața de mamă poate fi destul de solicitantă. Mai ales acum în pandemie, când rolurile unei femei s-au înmulțit considerabil. Janina are doi băieței, de doi ani și jumătate și cinci. Pe lângă lucrul de acasă și treburile casnice, ea este sprijinul celor doi copii 24/7.
"Se resimte diferența față de anul trecut, când cel mare mergea la grădiniță și atunci, cât de cât, jumătate de zi altcineva se ocupa de el. Acum trebuie să mă impart între serviciu, între tot ce tine legat de casă, mâncare, curățenie, copii, îngrijirea lor, educație că și asta a căzut tot pe noi. Și sunt și la vârsta la care deja descoperă tot felul de activități noi și trebuie să fiu lângă ei la orice pas, să-i ajuți și să se vadă că, cumva, pauza asta nu i-a afectat", a spus Janina.
Chiar dacă are parte și de ajutorul soțului din când în când, Janina recunoaște că majoritatea sarcinilor care țin de îngrijirea copiilor și întreținerea casei, îi revin ei.
"Soțul lucrează și chiar foarte mult, mai mult de 10 ore pe zi și în weekend. Mă ajută și el cât poate, dar greul cade pe femei în general, asta pot să o resimt pe propria mele piele", a mai spus Janina.
Este știut faptul că mamele încadrate în muncă întâmpină greutăți în gestionarea timpului, mai ales dacă lucreaza de acasă, deoarece copiii necesită întreaga atenție. Totuși, femeile pot realiza mai multe sarcini concomitent și dau dovada de multă dedicare, în special când este vorba despre copii și familie.
"Eu cred că o femeie poate să ducă foarte multe sarcini la îndeplinire, depinde foarte mult de suportul emoţional pe care îl are. Este de ajuns să înțelegem că poate femeia reacționează mai mult la laudele sociale din partea soțului sau a celorlalți membri din familie și în momentul în care este apreciată pentru ceea ce face, găsește resurse nebănuite, de a-și îndeplini toate sarcinile și poate chiar mai mult decât își propune", a declarat Cristina Gem[naru, psihoterapeut.
Specialiștii spun că învățământul la distanță pune o povară suplimentară pe umerii femeilor, ceea ce are un impact socio-economic, întrucat mamele sunt nevoite să reducă numărul de ore lucrate și deci să accepte o renumerare inferioară perioadei pre-pandemice. Se vorbeste de diferențe de gen pe piața muncii și chiar de un regres în privința egalității de șanse.