Pandemia trece, credința rămâne: un studiu arată că Biserica este printre cele mai de încredere instituții
Biserica se numără printre instituțiile în care românii au cea mai multă încredere. Este rezultatul unui studiu recent. Totuși, deși se declară credincioși, oamenii nu merg la slujbe atât de des precum o cer canoanele.
„Cu biserica ne naștem, cu biserica murim”, spune domnul Ioan.
Domnul Ioan merge la biserică cu regularitate. Pandemia nu îl împiedică să participe la slujbe.
Domnul Ioan: O dată pe săptămână așa când putem
Reporter: Dar credeți că este important să meargă oamenii la biserică chiar și acum?
Domnul Ioan: Este foarte important să aibă voie să meargă la biserică. Să evite aglomerațiile, să poarte mască, dar totuși, trebuie.
Chiar dacă înainte avea o viață religioasă mai activă, domnul Ioan încă se îngrijește de cele sfinte.
„Am foarte mare încredere, sunt trimișii lui Dumnezeu pe pământ”, adaugă domnul Ioan.
El crede că un bun creștin încă de mic ar trebui să învețe practicile religioase și din acest motiv consideră că religia ar trebui studiată în școli.
„E necesar și pentru educația lor și pentru societate”, mai spune domnul Ioan.
Conform unui studiu, biserica se numără printre cele mai de încredere instituții. Oamenii spun că au nevoie de ghidare spirituală mai ales în vremuri dificile.
În vremuri dificile de pandemie, oamenii se îndreaptă către credință și au încredere în biserică, spune studiul. La polul opus se află instituțiile politice, în care oamenii nu au atât de mare încredere.
Chiar dacă unii credincioși nu mai merg atât de des precum o făceau înainte, aceștia nu uită de îndatoririle spirituale.
„Nu vreau să mint. Câteodată mai răruț, de sărbători. Dar îmi place aici fiindcă aici e credința noastră”, spune o constănțeancă.
Reprezentanții bisericii spun că oamenii încă vin la slujbe. Ei au nevoie de repere și prin rugăciune și practici religioase le este mult mai ușor să treacă peste vremurile tulburi.
„S-a văzut că sunt dornici să vină la biserică. Mai ales când am avut situația pelerinajelor religioase, de la Iași de la București, de la Sfântul Andrei. Dar probabil unii cred că frica i-a făcut pe mulți să stea în casă. IPS Teodosie a spus de nenumărate ori că nu trebuie să ne speriem de această boală și Biserica a încercat să fie tot timpul alături de credincioși”, declară Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.
Studiul a fost făcut de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de State pentru Culte și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, pe un eşantion de 1.000 persoane cu vârta de peste 18 ani.