dobroge.tv

Live

Tradițiile ortodoxe, respectate și în pandemie: preoții sunt așteptați să intre în casele creștinilor

15 decembrie 2020
Publicitate

Tradițiile sunt respectate chiar și în pandemie. Reprezentanții Arhiepiscopiei spun că obiceiul preoților de a merge cu Ajunul în casele oamenilor se continuă și în acest an atipic. Credincioșii spun că nu le este teamă să-i primească în case, ba chiar îi așteaptă cu nerăbdare și cu sufletul deschis.

Credincioșii abia își așteaptă părintele paroh să le treacă pragul casei. Aceștia spun că nu concep un Crăciun fără ca să primească binecuvântarea înainte de sărbători.

Normal ar fi să vină, să știți. Că asta e tradiția noastră. Eu așa spun normal. Acum fiecare cum gândește. Noi așa zicem. Familia noastră așa e crescută. Suntem crescuți de mici, cu credință”, spune o constănțeancă.

Să nu mă duc eu la biserică și să nu vină preotul la noi?! Nu, nu. Dar eu am vorbit cu preotul și a zis că vine”, spune o altă constănțeancă.

Reporter: Cum îl așteptați? Vă bucurați că vine?

Constănțean: Păi da cum, nu-i Crăciunul, nu-i Anul Nou?

Enoriașilor nu pare să le fie teamă de o posibilă infectare cu SARS-CoV2. Deși sunt sfătuiți să limiteze contactul cu alți oameni, aceștia spun că sunt protejați de credință.

Reporter: Dar nu vă este frică?

Constănțeancă: De ce?

Reporter: De virus, să primiți pe cineva în casă.

Constănțeancă: Nu mi-e frică, doamnă, de ce să-mi fie frică?

Sunt și constănțeni pe la care preoții nu vor ajunge anul acesta.

Păi de unde, dacă este ce este acuma, epidemia asta. Mai vine? N-a venit nici de Paște. Dacă asta este situația, ce poți să faci. Până acum a venit, an de an, și de Crăciun și de Bobotează și de Paște. Dar acum nu vedeți că nu le mai dă voie?”, spune un constănțean

Reprezentanții Arhiepiscopiei au declarat că duhovnicii vor păstra tradiția și că vor merge din casă în casă, acolo unde sunt primiți și că vor respecta toate măsurile de protecției în contextual pandemiei.

De la începutul pandemiei, Biserica a căutat să fie alături de credincioși. La început însă, nici noi nu am știut cu ce ne confruntăm. După care, am înțeles că trebuie să intensificăm prezența alături de credincioși, așa că preoții vor merge în această vizită pastorală cu icoana și cu Boboteaza pe la casele credincioșilor. Sigur că cei care vor dori, ne vor primi, dar condiția esențială față de alți ani, este că va trebui să respectăm acele măsuri de igienă sanitară și anume distanțarea fizică necesară, mască, măsuri de igienă și așa mai departe. Așa că, preoții vor respecta aceste măsuri și vor merge din casă-n casă, cum este tradiția”, declară Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Obiceiul „umblatului cu icoana” datează din perioada secolului al IV-lea. La început, preoţii mergeau din casă în casă în ajunul Crăciunului, dar crescând numărul credincioşilor, perioada s-a extins şi în celelalte zile premergătoare sărbătorii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233