CONSTANȚA. Buldozerul trece, gunoaiele rămân: munți de deșeuri au rămas în urma demolărilor din Tomis Nord
Mormane de gunoi - asta a rămas în urma demolărilor din Tomis Nord. Mai multe barăci și grădini improvizate au fost puse la pământ, iar acum priveliștea este una dezolantă. Locuitorii din cartier sunt resemnați și spun că așteaptă ca problema lor să fie rezolvată.
„E o mizerie aici, chiar mă gândeam, treceam și mă gândeam: nu se găsește nimeni să desființeze astea?”, spune un constănțean.
Zona de lângă stadionul de pe Badea Cârțan arată ca după război. După ce barăcile improvizate care se aflau acolo au fost demolate, oamenii au fost nevoiți să scoată tot ce depozitaseră, iar în urmă au rămas munți de gunoi.
„Aveau grădini. Își puneau zarzavaturi că era și o sursă de apă pe undeva. Dar acum ne mai fiind, că le-a tăiat apa, cărau cu bidoanele”, spune o constănțeancă.
„Au început de cinci-șase ani cu demolările și de abia acum au reușit. Să vedem cât o să mai stea așa că băieții vin, stau, fumează și atât. Nu se vede. De două săptămâni au început și e o mizerie...”, spune un constănțean.
În locul în care înainte, oamenii aveau grădini și spații de depozitare, acum este o mare groapă de gunoi. Se pot observa resturi de materiale de construcții, precum și deșeuri menajere.
Cei care stau în cartier sunt extrem de nemulțumiți. Mai mult, oamenii se plâng că unii cetățeni contribuie și mai mult la dezvoltarea focarului de infecție.
„Oamenii sunt de vină pentru că cei care iau ajutoare sociale, de bine de rău, fac cum fac dar dacă vă duceți în sus o să vedeți sacii”, spune un constănțean.
Locuitorii cartierului fac apel la spiritul civic și îi roagă pe oameni să arunce resturile la pubele.
Cei care nu aruncă gunoiul în spații special amenajate, riscă amenzi până la 6.000 lei. Asta nu îi împiedică pe constănțeni să arunce deșeuri pe marginea drumului.
Terenul pe care se aflau construcțiile improvizate face parte din proiectul pentru construirea unei Săli Polivalente cu o capacitate de 5.000 de locuri. Spațiile au fost de-a lungul timpului mărul discordiei dintre oamenii care locuiau în blocurile de vis-a-vis și cei care le dețineau.