dobroge.tv

Live

România va construi încă două reactoare nucleare la Cernavodă

08 decembrie 2020
Publicitate

România va construi încă două reactoare nucleare la Cernavodă cu 8 miliarde de dolari, bani pe care îi împrumută de la Banca de Import-Export a Statelor Unite. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România de la Washington care pune capăt acordului cu chinezii pe care-l parafase Victor Ponta pe când era prim-ministru.

România vrea să construiască încă două reactoare la Cernavodă și trebuie să facă revizia și renovarea celorlalte două vechi, care se află în funcțiune. În acest moment, Reactoarele 3 și 4 sunt în conservare, clădirile care le deservesc fiind finalizate în proporție de 52% pentru Unitatea 3 și, respectiv, 30% pentru Unitatea 4. Atât Unitatea 3, cât și Unitatea 4 nu au instalat niciun echipament major. Sistemul Energetic Național are nevoie că de aer de încă două reactoare la Cernavodă.

"În cazul proiectului Unităților 3 și 4 discutăm de dublarea actualei capacități nuclearo-energetice care ar urmă să intre în exploatare la un moment de seceta în sistemul energetic românesc", a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

Finalizarea construcției Reactoarelor 3 și 4 este preconizată pentru anul 2030, iar banii vin de la banca americană de Import-Export, EXIM. Astăzi președinta băncii americane a vizitat centrală nucleară de la Cernavodă că să vadă pentru ce anume va acorda împrumutul de 8 miliarde de dolari.

"Am venit aici astăzi că să discutăm detaliile viitoare, despre cum EXIM va putea finanța cât mai bine asemenea proiecte. În ultimul deceniu am fost implicați în proiecte nucleare majore de o asemenea magnitudine și sunt onorată că astfel de dezvoltare va fi asistată de Statele Unite", a spus Kimberly Reed, președinte Exim Bank US.

România și-a schimbat strategia de finanțare de ceva timp și se orientează acum către împrumuturui și tehnologii de proveniență occidentală. Guvernul de la București își dorește parteneri din Uniunea Europeană şi NATO.

"E o cale nouă de-a face afaceri împreună. Știm că un acord nuclear poate dura un secol iar guvernul Statelor Unite e angajat într-un parteneriat cu România pentru un secol", a declarat Aleshia Duncan, deputy asisstant secretary US Dept. of Energy.

Vizita americanilor de azi de la Cernavodă pune capăt și îngroapă definitiv acordul pe care-l semnase Victor Ponta cu China, pentru un transfer de tehnologie în valoare de 6 miliarde și jumătate de euro la Centrala Nucleară. În urmă cu 3 ani statul român a negociat cu China General Nuclear Power Corporation.

"Vreau să-i mulțumesc în mod special primului ministru Orban pentru că a avut curajul să anuleze acordul pentru Cernavodă cu compania chineză CGN, o companie comunistă coruptă care a fost inculpată pentru parcursul său fraudulos în întreaga lume", a declarat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA.

După finalizarea discuțiilor cu americanii, acordul de împrumut va fi semnat la București de către ministrul Energiei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233