Speranță pentru Zona Peninsulară a Constanţei: Primăria vrea să-i sprijine pe proprietari să își modernizeze fațadele clădirilor
Constanța este plină de istorie și clădiri emblematice, realizate de arhitecți școliți în străinătate și care au adus în Dobrogea stiluri arhitecturale de excepție, precum art-nouveau. Zona peninsulară a orașului este un adevărat muzeu în aer liber, care, din păcate, nu a fost pus în valoare. Primăria vrea însă să revitalizeze imobilele din centrul vechi, și nu numai. Scutiri de taxe și împrumuturi avantajoase, după modelul altor administrații din țară și din străinătate - asta promite municipalitatea.
Clădiri emblematice, pline de încărcătură istorică și arhitectonică, zac în paragină din cauza nepăsării sau lipsei de implicare a proprietarilor ori autorităților.
Schimbarea în bine ar putea începe cât de curând. După modelul altor orașe din afară, dar și din țară, cum ar fi cele din vestul României, administrația locală vrea să revitalizeze zona veche a orașului. Un prim pas - clădirile.
Municipalitatea vrea să-i sprijine pe proprietari să își modernizeze fațadele clădirilor. Se iau în calcul scutiri de taxe și împrumuturi avantajoase pentru constănțenii care vor să contribuie la înfrumusețarea orașului.
Se va merge pe două paliere, după cum susține primarul orașului: unul - pe legea monumentelor istorice, acolo unde este cazul, iar al doilea, pe legea fațadelor. Pentru utima variantă, autoritățile spun că într-o primă fază va fi contactat proprietarul. Dacă va avea resursele financiare pentru repararea completă a fațadei clădirii, va beneficia de o scutire de taxe pe o anumită perioadă de timp, ce încă nu a fost stabilită.
"Dacă nu are bani atunci, în limita posibilităţii bugetare, vom face noi această reparație din care probabil că 20% nu-i vom cere înapoi, pentru că 20% va fi contribuţia noastră la proiect şi la dirigenţia de şantier să ne asigurăm că (n.red.: lucrările) se fac de calitate”, a declarat Vergil Chiţac, primarul municipiului
Constanța.
Restul sumei, de 80%, va putea fi restituită, eșalonată, fără a fi percepute dobânzi, spune edilul Vergil Chițac. Ideea de conservare și punere în valoare a vechilor clădiri ale orașului este bine primită și de către specialiști în istorie.
„Noi trebuie să păstrăm acest patrimoniu pentru că el reprezintă etapa cea mai importantă din istoria modernă a Constanței. Păstrarea acestui patrimoniu arhitectonic este necesară pentru a avea o individualitate urbanistică, pentru a avea o istorie seculară asumată”, a declarat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Arte Constanța.
Iar autoritățile locale susțin, deocamdată doar la nivel declarativ, că nimic nu le va sta în cale pentru materializarea acestui proiect.
„Sunt dispus să fac și un împrumut la bancă pe chestiunea asta”, a mai spus primarul.
Programul ce vizează fațadarea clădirilor este prioritar pentru zona peninsulară a orașului, pentru început. Ulterior, ar putea și se dorește să fie extins și pentru imobile din alte zone ale municipiului. Pe de altă parte, tot pentru zona istorică a orașului, Primăria vrea să rezolve și problema traficului. Altfel spus, să fie destinat exclusiv pietonilor. Și organizarea de evenimente culturale în zona peninsulară este în atenția municipalității.