CONSTANŢA. Pomii fructiferi au înflorit în noiembrie: ''Încălzirea globală există și trebuie să ne adaptăm din mers''
Căldura din ultimele zile a bulversat și pomii fructiferi care au început să înflorească din nou. Mai mult, pe câmpurile din Constanța, floarea soarelui a reapărut și deja a făcut seminte chiar în pragul iernii. În aceeași situație sunt și vița de vie și trandafirii ornamentali. Pomicultorii sunt îngrijoraţi privind consecinţele schimbărilor climatice. Spun că astfel producția de fructe de anul viitor, va fi diminuată.
În stațiunea Mamaia au înflorit corcoduşii. Pomii udați de ceața ultimelor două săptămâni și scăldați în soarele de vară, s-au umplut de flori.
"Mugurele de rod începe să lucreze la peste 10 grade. Dacă avem zile consecutive cu peste 10 grade și noaptea nu avem temperaturi scăzute negative, este clar că lucrează: mugurii se umflă", a declarat George Lămureanu, cercetător agricol.
Este un peisaj plăcut ochilor, însă, pentru fermieri este semn că vin vremuri grele pentru producția de fructe de anul viitor. Mai ales dacă temperaturile vor alterna, iar scăderile vor fi bruște.
“Înflorirea secundară a pomilor apare atunci când sunt veri secetoase urmate de ploi în luna octombrie. Nu este de dorit, de ce? Pentru că ramurile pe care apar flori toamna, nu vor fi productive la anul”, a spus dr. Corina Gavăţ, inginer Stația de Cercetări pentru Pomicultură Constanţa.
Vremea neobişnuit de caldă de final de toamnă, îi îngrijorează pe specialiștii agronomi. La Stațiunea de Cercetări pomicole de la Valu lui Traian, horticultorii urmăresc în fiecare zi ce se-ntâmpla cu piersicii și cu caișii.
"Ei
stau umflați toată iarna, iernile sunt blânde de câțiva ani încoace, iar primăvara se necrozează și cad. La minus 5 grade deja sunt afectați peste 20% din acei muguri", a mai spus George Lămureanu.
Temperaturile de vară creează probleme și-n câmp. Între Agigea și Techirghiol, câmpurile fermierilor din localitate sunt presărate cu floarea soarelui. Florile mari se văd din șoseaua națională, iar agricultorii care n-au trecut de ceva vreme pe la terenurile agricole au rămas foarte mirați când au văzut o recoltă apărută din senin. Florea soarelui a fost cea mai rapidă: a încolțit, a înflorit, a polenizat și are deja semințe.
"Acuma sunt 11-12 grade la câmp, vă dați seama că a făcut să găsească sămânţa, să găsească condițiile necesare să răsară și să crească, să ajungă până la-nflorire, atmosfera nu mai e cea care era, încălzirea globală există și trebuie să ne adaptăm din mers", a precizat Gheorghe Lămureanu.
Fermierii stau acum cu sufletul la gură și speră ca primăvara să nu vină cu temperaturi mult sub zero grade și asta pentru că, în aceste condiții, riscă să piardă recolta de caise și de piersici, pentru anul viitor.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

