CONSTANŢA. Şoferii contestă proiectul prin care circulația trotinetelor pe drumurile publice să fie reglementată: ''Sunt periculoase''
Trotineta electrică este o aternativă avantajoasă în multe orașe din țară. La noi în municipiu, însă mai sunt multe lucruri care ar trebui reglementate. Pe stradă, încurcă traficul, iar în parcuri, cei cu trotinete trebuie să se strecoare pe unde pot. Municipalitatea a propus un proiect pentru cei care aleg această alternativă de transport.
Traficul aglomerat îi face pe tot mai mulți constănțeni să găsească alternative de transport. Trotinetele electrice sunt preferate de mulţi tineri, însă aceștia au parte de numeroase obstacole.
Primăria vine, însă, cu vești bune. Municipalitatea a propus un proiect prin care circulația trotinetelor pe drumurile publice să fie reglementată, iar cei care aleg această variantă de transport să nu mai fie marginalizați de restul cetățenilor.
Proiectul vine cu următoarele prevederi.
-vârsta minimă pentru utilizarea trotinetelor este de 14 ani, iar până la 16 ani este obligatorie casca de protecție
-este permis accesul unei singure persoane pe trotinetă
-trotinetele trebuie să fie prevăzute cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-flourescente, obligatorii pe timpul nopții
-închirierea trotinetelor se va face prin aplicații de ride-sharing
-utilizatorii vor fi instruiți în permanență prin aplicație și vor fi anunțați prin intermediul acesteia în cazul ăn care apar modificări
Conform proiectului, circulația trotinetelor se va face pe drumurile publice, în conformitate cu normele codului rutier. Șoferii, însă nu sunt de acord cu această propunere și cred că traficul va avea și mai mult de suferit.
„Între mașini nu cred că e normal. Vă dați seama, să circule mașina pe șina de tren, cam așa e”, a spus un şofer.
Cei care vor încălca regulile de circulație vor primi amenzi între 870 și 1.160 lei. În ultimii trei ani, în toată țara, au fost aproape 200 de accidente în care au fost implicați posesori de trotinete.