dobroge.tv

Live

Măștile de protecție, bombe ecologice

16 noiembrie 2020
Publicitate

La finalul unui an pandemic activiștii de mediu care monitorizează plajele de pe Litoral spun ca au găsit mai puține gunoaie pe nisip, însă a apărut un nou tip de deșeu: masca de protecție. Ea se alatură celorlalte tipuri de deșeuri care poluau plajele pana acum: resturi de țigări, plastice de tot felul și metale ruginite.

Activiștii de mediu trag un semnal de alarmă privind apariția unui nou tip de poluare, pe măsură ce localnicii și turiștii au fost sfătuiți să poarte echipamente de protecție menite să oprească infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Fiecare sesiune de monitorizare a deșeurilor marine de pe plajele românești ne aduce câte o surpriză. Anul acesta și-n contextul pandemiei COVID-19 am identificat numeroase măști de protecție. Doar pe sectoarele pe care noi am făcut monitorizarea am identificat 24 de astfel de măști dintre care una de material textile”, spune Marian Paiu, activist de mediu.

Echipamentele de protecţie, atât de importante în această perioadă pentru salvarea de vieţi, ar putea ajunge, în scurt timp, să fie extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător. Este un efect mai puţin cunoscut al pandemiei, asupra cărora voluntarii de mediu trag deja un semnal de alarmă, si spun ca situaţia e îngrijorătoare. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie niște bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.

Odată ajunse la contactul sau la interfața mare/uscat ele sunt ușor transferate către partea marină și-n felul acesta ajungem iarăși în apă. Cele care plutesc în masa apei sunt greu de detectat și de depistat cu atât mai greu de recuperate”, declară Simion Nicolaev, director Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”

Voluntarii de mediu de la Mare Nostrum au stabilit ca monitorizarea porțiunilor de plaja din octombrie arată o scădere a cantității de deșeuri fata de aceeași perioadă a anului trecut. Explicația probabilă pentru aceasta evoluție are legatură cu măsurile restrictive impuse ca urmare a pandemiei COVID-19.

În luna septembrie 2020 au fost înregistrate cu aproximativ 12 mii de deșeuri mai puține față de luna septembrie a anului trecut. Acest lucru poate fi pus pe seama tuturor restricțiilor ce-au fost impuse în toată această perioadă, în contextul pandemic", spune Angelica Paiu, activist de mediu.

În total, pe plaje au fost descoperite 21 de mii de deșeuri diferite, cu 12 mii mai puține față de raportarea din toamna anului trecut.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233