ŞCOALA ONLINE, O PROVOCARE.
Meditațiile, ajutor pentru învățământul online
Învățământul online este o provocare pentru toată lumea, de la elevi, profesori, autorități și părinți. Apar probleme tehnice de multe ori în timpul cursurilor, iar acolo unde o tabletă și conexiunea la internet nu există, situația este fără salvare. În încercarea de a-și ajuta copiii, părinți îi trimit la meditații. Nu toată lumea poate depune acest efort financiar așa că, în final, de suferit au tot elevii.
Ariana este elevă în clasă a X-a, la un liceu din municipiul Constanța. De două săptămâni face pregătire, în afara orelor de curs, la două materii: engleză și matematică. La prima studiază suplimentar pentru că vrea să urmeze o facultate în străinătate. Iar la matematică se pregătește pentru examenul de bacalaureat, pe care îl va susține peste doi ani, și pentru admiterea la facultate.
„La engleză fac fizic, iar doamna stă la distanță față de mine. La aceeași masă, doar că la distanță. Cu măști amândouă și la matematică fac online”, spune Ariana Cartoașă, elevă.
Recunoaște că preferă pregătirea față în față, însă, în contextul pandemiei și meditațiile online sunt binevenite. Ariana mai spune că pentru un copil care nu vrea la o anumită facultate, materia predată de profesori, chiar și acum, în sistem online, ar fi suficientă. Însă, nu numai dorința de a urma studii la o universitate de prestigiu, de pildă, stă la baza deciziei de a alege meditațiile. Și elevii, și cadrele didactice spun că întâmpină destule dificultăți în învățământul online.
„Calitatea actului educational este clar mai slabă, mai ales pentru elevii din clasa a VII-a și a XII-a, care se vor pregăti pentru examen. Din păcate a ajuns normal să apelezi la meditații”, declară Sabina Spătariu, președinte Asociația Elevilor Constanța.
„Mie îmi pică internetul din jumătate în jumătate de oră cred. Pentru că sunt foarte multe canale deschise în același timp și pur si simplu nu mai funcționează și trebuie să mă reconectez”, mai spune Ariana Cartoașă, elevă.
„Apar tot felul de probleme tehnice, atât la noi, profesorii, cât și la copii. Până intră copiii, până dau „bună ziua”, până se opresc din a da „bună ziua”, până ne așezăm. Lucrurile astea împiedică. Există timpi morți, există întreruperi și copii nu aud ce vorbim, trebuie să repetăm de două-trei ori. Există impedimente și în felul acesta nu se poate decât să rămână goluri care trebuie completate”, declară Nicoleta Bercaru, profesor.
Realitatea îi face astfel, pe unii părinți, să își dea copiii la meditație de la vârste fragede. Corina are o fetiță ce învață în clasa a treia, care face pregătire de două ori pe săptămână. Anul școlar 2020-2021 este aproape de dezastru, crede constănțeanca.
„E compromis 100%, dar nici nu aș fi de acord să piardă un an pentru chestia asta. Așa că prefer să o țin cât de cât pe linia de plutire. Dacă nu punem baza cum trebuie, pe viitor o să aibă de suferit”, spune Corina.
Decizia părinților de a-și susține copiii înseamnă un efort financiar. Meditațiile ajung, lunar, la câteva sute de lei. Și nu sunt la îndemâna oricui. De cele mai multe ori, elevii care nu au acces la laptopuri, tablete sau, și mai rău la internet, nu au posibilitatea nici măcar să viseze la meditații. În cazul lor dezavantajul este dublu. Iar consecințele pot fi grave, până la abandon școlar, atrag atenția reprezentanții elevilor constănțeni.
„Există, poate și profesori în mediul rural care acceptă să pregătească, poate fără bani, acei elevi. Pentru un copil de clasa a opta care timp de un an și jumătate este privat de orice fel de învățare și de conexiune cu un cadru didactic sunt foarte mici șansele să meargă la liceu și să se înscrie la liceul respective. Pentru că oricum, în mediul rural rata elevilor care merg la liceu, respectiv la facultate, este mult mai mică decât cea din mediul urban”, spune Sabina Spătariu, președinte Asociația Elevilor Constanța.
În contextul pandemiei, în întreaga țară, autoritățile naționale au decis ca învățământul să se desfășoare în sistem online.