Mașinile electrice, la mare căutare în rândul românilor
Românii încep să prindă gustul mașinilor electrice. 1.780 de astfel de vehicule au fost înmatriculate în primele 10 luni ale anului, în creștere cu 54% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Avantajul financiar creat de lipsa alimentării cu combustibil, scutirea de plata impozitului anual, dar și reducerea poluării i-a făcut pe din ce în ce mai mulți constănțeni să-și achiziționeze un autoturism electric.
Iulia deține un autoturism electric. Spune că este mulțumită în totalitate de alegerea făcută, iar principalul motiv pentru care a ales o astfel de mașină este pentru contribuția pe care a putut s-o aducă mediului înconjurător. Este de părere că dacă toată lumea și-ar face câte puțin partea, am trăi într-o lume mai puțin poluată.
„În primul rând pentru contribuția la mediu. Trăim într-o lume foarte, foarte poluată și fiecare om care poate face o schimbare, are dreptul de a face asta și chiar o obligație. Asta este prima motivație, pentru aerul pe care îl respirăm. Mașinile hibrid sau mașinile electrice sunt excelente. Te simți extraordinar în ele, senzația pe care o creează, liniștea din interiorul mașinii. E o senzație extraordinară și faptul că putem să contribuim la mediu, crește această senzație extraordinară”, spune Iulia.
Cei care au astfel de vehicule au o mulțime de posibilități de încărcare: acasă, la lucru sau în călătorii. Dacă dețin un garaj racordat la energie electrică, atunci acest proces este floare la ureche. Totuși, cei care locuiesc la bloc sunt dependenți de infrastructura publică și de cea publică-privată pentru încărcare.
„Eu locuiesc la casă și am o priză în interiorul domiciliului și ca atare acestea sunt doar un bonus când mă deplasez în oraș, în schimb, marea parte de încărcare o fac în interiorul domiciliului meu și atunci am o autonomie destul de mare”, mai spune Iulia.
În Constanța există în jur de 20 de stații de încărcare. Una dintre ele, are o putere maximă de 77 kW, iar timpul mediu de încărcare a unei mașini electrice este de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie.
Stațiile de încărcare au prețuri diferite, unele oferă gratuit o încărcare pe zi, în timp ce în altele prețul pe kw poate ajunge și la 1,9 lei. Totuși, în cazul în care se găsesc stațiile potrivite, efortul financiar este micșorat de aproape cinci ori.
De asemenea, o mașină electrică este scutită de plata impozitului anual, în timp ce una de tip hibrid beneficiază de reduceri semnificative ale acestuia.
Prețul de achiziție al unei mașini electrice este în continuare mult mai mare față de o mașină cu un motor termic. Desigur că există și unele excepții, însă în majoritatea cazurilor vorbim de diferențe de peste 10.000 de euro în cazul unor modele identice dar cu tren de rulare diferit.
În ciuda crizei și în ciuda prețurilor mai piperate decât la mașinile clasice, piața mașinilor electrice este în continuă expansiune, iar cererea pentru aceste autoturisme crește.
„Absolut. Interesul este mult mai crescut, față de anul trecut, pentru mașinile electrice și hibrid. Consumul este mult mai mic, cu 20% redus față de consumul normal și emisiile de dioxid de carbon sunt într-adevăr mult mai mici”, declară Marinela Bujdoveanu, manager marketing reprezentanță auto.
Comparativ cu anul trecut, înmatriculările pentru toate tipurile de mașini noi au totalizat 1,3 milioane de unități, adică o creștere cu 1% față de septembrie 2019. Dintre acestea, 327.000 au fost vehicule „electrificate”, adică hibride simple, hibride plug-in și mașini 100% electrice.