Recomandarea unui important medic constănțean: "Luptăm cu un duşman absolut imprevizibil. Portul măştii este valabil oriunde"
Masca trebuie purtată oriunde, mai puțin în intimitatea familiei - este recomandarea unui important medic constănțean. Este arma pe care o avem împotriva unui virus necruțător și, până la apariția unui vaccin, cea mai la îndemână modalitate de protecție. Iar constănțenii par să fie din ce în ce mai conștienți de importanța regulilor de limitare a răspândirii pandemiei.
Prevenția este cuvântul de ordine care circulă în această perioadă pe buzele tuturor specialiștilor. Este nevoie de foarte multă responsabilitate pentru a face față noului coronavirus.
"Pandemia practic evoluează natural, în condiţiile în care nu avem mijloace de combatere. După opinia mea, suntem tot în primul val, dar este o creştere exponenţială, tocmai datorită faptului că o serie de măsuri de relaxare au fost interpretate greşit de polpulaţie", a declarat prof. univ. doctor Sorin Rugină, medic primar de boli infecţioase.
Cu alte cuvinte, oamenii nu au ținut cont de reguli. Petreceri private, întâlniri în spații închise, evenimente de familie - toate au dus la o creștere a infectărilor. Și asta a însemnat, din nou, alte restricții.
Purtarea măștii de protecție în mod corespunzător este principala armă împotriva noului coronavirus, spun specialiștii. Iar alături de mască, trebuie să păstrăm o distanță și să avem grijă de igienă. Sunt normele de care trebuie să ținem cont cel puțin până în primăvară, în cel
mai optimist scenariu.
„Pânâ când nu vom avea un vaccin eficient, nu există altă soluţie decât propunerea de noi măsuri restrictive”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Recomandarea specialiștilor se duce și mai departe de evitarea aglomerațiilor, de pildă. Doar față de cei foarte apropiați trebuie să ne relaxăm.
"Suntem îngrijoraţi cum evoluează epidemia pentru că, iată, luptăm cu un duşman absolut imprevizibil, necunoscut. Portul măştii este valabil oriunde, deci doar în intimitatea familiei, unde ştim sigur că cei doi, trei membri nu au fost contaminaţi, este locul unde poţi să laşi masca", a mai spus prof. univ. doctor Sorin Rugină, medic primar de boli infecţioase.
Respectarea regulilor ar ajuta și sistemul de sănătate, pe care se pune o foarte mare presiune în această perioadă. Miercuri, s-au înregistrat, din nou, aproape 10 mii de noi cazuri de COVID-19. În spitalele din țară sunt internate peste 12 mii de persoane, dintre care 1.092 la Terapie Intensivă.