STUDIU REUTERS. Pandemia, responsabilă pentru tulburările psihice
Depresie, anxietate şi insomnie. Sunt doar câteva dintre tulburările psihice cu care foştii bolnavi de covid se pot confrunta. Un studiu publicat de Reuters arată că unul din cinci pacienţi bolnavi de covid s-a ales, în câteva luni de la vindecare, cu o astfel de dereglare. Situaţia nu este prea ferictă nici pentru restul oamenilor. Din cauza pandemiei, tot mai mulţi se confruntă cu stări de nelinişte.
Noul coronavirus este încă o enigmă pentru oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Un nou studiu arată că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală. Studiul subliniază faptul că noul coronavirus poate afecta creierul, iar asta duce la o gamă largă de boli psihiatrice.
Şi cei care nu s-au infectat sunt afectaţi indirect de virus. Din cauza pandemiei, oamenii au devenit mai trişti, mai neliniştiţi şi mai nesiguri cu privire la viitor. O constănţeancă rămasă în șomaj tehnic a declarat că pandemia este motivul principal al angoaselor pe care le are.
Totodată, multora le lipseşte viaţa socială, iar cei care lucrează de acasă sunt cei mai afectaţi. Telemunca are şi părţi negative. Cei care lucrează de acasă sunt privaţi de socializarea pe care o aveau cu colegii, iar asta duce, în timp la depresie.
Specialiştii recomandă vizita periodică la un psiholog, mai ales în această perioadă dificilă. Tot mai multe companii iau în calcul soluții prin care să ofere angajaților consiliere sau psihoterapie, ca beneficiu extra salarial.