14 persoane au murit, în 24 de ore, din cauza lipsei paturilor în spitale: „ Secțiile ATI sunt pline. Nu prea avem soluții pentru pacienți”
Situația este din ce în ce mai gravă la spitalele din țară. Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt pline, iar medicii nu au unde să trimită pacienții a căror stare de sănătate se agravează. La Timișoara, au fost cazuri de pacienți ce au decedat din lipsa paturilor de la Terapie Intensivă.
„E o problemă mare la nivelul secției ATI, care lucrează la capacitate maximă de câteva săptămâni. Spitalul Județean mai prelua din aceste cazuri ale noastre, dar și la acolo, și Spitalul Municipal, secțiile ATI sunt pline. Nu prea avem soluții pentru pacienții pe care îi tratăm pe secție cu oxigen sub presiune, dar care, la un moment dat, există riscul să se decompenseze și să scadă saturația de oxigen, necesitând intubare. Pentru aceștia, la ora actuală nu avem soluții. Introducem oxigenul, presiunea maximă, dar nu mereu avem succes cu această metodă”, a spus dr. Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, citat de Digi24.
La toate spitalele din Timișoara, locurile la Anestezie și Terapie Intensivă sunt ocupate.
„Suntem într-o situație foarte dificilă din cauza numărului foarte mare de cazuri. Spitalul nostru are stații de oxigen în fiecare salon, avem spitale suport cu concentratoare, unde debitul de oxigen nu e la fel de mare ca în aceste stații. Dacă un pacient dintr-un spital suport se decompensează, îl preluăm noi. Dar la noi, mai departe, numai ATI îl mai poate salva. Locurile sunt pline atât la Babeș, în seara asta nu mai avem niciun loc, și nici la CFR și centrul de recuperare cardiovasculară, a căror capacitate este maximă”, a explicat medical, conform sursei citate.
În cazul pacienților ce au nevoie să fie internați la ATI, însă nu mai există locuri disponibile, medical spune că „se ia legătura cu centrul de comandă de la București și acesta repartizează cazul, dacă există posibilitatea de transport și se poate realiza transportul în centrul respectiv”.
„Cred că suntem la linia de a fi depășit (nivelul de suportabilitate al sistemului medical), undeva unde paharul e plin. Noi încercăm să găsim soluții și pentru pacienții care vor rămâne la domiciliu, dacă nu vor mai fi locuri în spital, ca să asigurăm oxigen, nu pe presiune mare, dar cu concentratoare la domiciliu. Avem un proiect cu Primăria Timișoara pentru a acorda asistență medicală la domiciliu și în colaborare cu medicii de familie, la pacienții pe care, în situația în care nu vor mai avea loc în spital, totuși să reușim să-i tratăm la nivelul posibilităților în această structură”, a mai spus dr. Virgil Musta.
În judeţul Timiş sunt active 28 de focare de coronavirus. În bilanțul de luni, 9 noiembrie, autorităţile au anunţat 253 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 şi 14 decese.
Sursă foto: Regina Maria