Constănţeni, puteţi salva o viaţă! Este nevoie de sânge: ''Rugăm locuitorii județului, cu vârstă minimă 18 ani, să ia în considerare decizia de a deveni donatori de sânge''
Dacă doriți să salvați o viață și sănătatea vă permite, nu mai stați pe gânduri. Donați sânge! Nevoia de donatori și de sânge este necesară în România, nici județul nostru nu face excepție. Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din Constanța spun că este nevoie zilnic de minim 60 de donatori, însă sunt și momente când nu trec pragul instituției mai mult de 30 de persoane. Astfel, numărul mic de donatori, poate reduce șansele la viață a celor aflați în suferință.
Încă de la începutul lunii iulie și până în prezent, la Centrul de Transfuzii din Constanța au donat aproximativ 300 de persoane. Însă numărul celor care aleg să se prezinte la donarea de sânge este tot mai mic pentru necesarul din spitale.
,,Din păcate, media celor care au donat sânge se situează undeva la 30-33 de donări zilnic. Această cifră reprezentând cam jumătate din necesarul mediu zilnic la nivelul județului Constanța", a spus dr. Alina DOBROTĂ, directorul Centrului de Regional de Transfuzii Constanța.
Din cei 24 de oameni care au ales, în această dimineață, să treacă pragul centrului fie s-au aflat pentru prima dată, fie vin regulat.
,,Prima dată când donez că e pentru fratele meu.”
,,Așa îmi place să salvez o viață că e cel mai bine. Donez de două-trei ori pe an.”
De sânge este nevoie tot timpul, atât în spitalele din județ, cât și în cele din țară. Chiar dacă stocul existent în centrul de transfuzii acoperă toate tipurile de componente sanguine, medicii fac apel către constănțenii care doresc să salveze o viață, să vină să doneze.
,,În prezent, instituția noastră asigură în funcție de componentele sanguine rezerve pentru urgențe pe toate grupele sanguine. Rugăm și cu această ocazie locuitorii județului, cu vârstă minimă 18 ani, care consideră că au o bună stare de sănătate să ia în considerare decizia de a deveni donatori de sânge sau dacă sunt deja donatori de sânge să revină la donare", a precizat dr. Alina DOBROTĂ, directorul Centrului de Regional de Transfuzii Constanța.
Pentru cei interesați, Centrul Regional de Transfuzii Constanța, din strada Nicolae Iorga, nr 85 este deschis de luni până vineri în intervalul orar 7:30- 13:30. De asemenea, trebuie menționat că înainte de donare, oamenii pot să mânânce ceva ușor, sandwich-uri, fructe sau lactate și să bea minimum 500 ml de lichide, pentru a nu li se face rău.