Criză de medicamente în farmaciile constănţene. Stocurile de siropuri pentru copii, antitermicele și antibioticele aproape că s-au epuizat în ultima lună
Este din nou criză de medicamente în farmacii. Din cauza creșterii numărului de gripe și viroze din ultima perioadă stocurile de siropuri pentru copii, antitermicele și antibioticele aproape că s-au epuizat în ultima lună. Tocmai din acest motiv Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le recomandă oamenilor să ceară în farmacii înlocuitoare ale acestor medicamente și să se vaccineze antigripal. Potrivit statisticilor numărul cazurilor de gripă și viroză a crescut comparativ cu anul trecut.
Siropurile pentru copii, antitermicele și antibioticele abia dacă se mai găsesc în farmacii în acest moment. Specialiștii susțin că o explicație ar fi creșterea numărului de viroze înregistrat în această perioadă comparativ cu anul trecut.
Elena UDA, manager farmacie: “În general lipsesc antibioticele pentru copii, antialergicele cum ar fi ketoful și paracetamolul și ibuprofenul, de aproximativ două luni”.
În cabinetele medicilor de familie se prezintă zilnic zeci de pacienți cu simptome de răceală sau gripă, însă aceștia spun că situația nu este atât de gravă pe cât pare, pentru că există și alte medicamente care pot fi administrate în cazul acestor boli.
“E lipsă de antitermice pentru copii. Există și alte variante sub alte denumiri. Cel mai îngrijorător sunt antibioticele. Și antitermicele pentru copii sunt o problemă, mulți și-au făcut stocuri și acum nu se mai găsesc. Sunt variante, de exemplu, dacă nu pentru administrare orală, există supozitoare, pentru copiii mai mici”, a declarat dr. Despina VAFIADIS, medic de familie.
Părinții sunt și ei îngrijorați, însă se bucură totuși că pot apela și la alte variante care să-i ajute pe micuți.
“Când are copilul temperature, nu știi încotro s-o apuci mergi repede la farmacie și acolo spune ,,nu avem”. E greu că nu se găsește, ești neputincios, mai treci la astea băbești, cu oțet când are copilul temperature”
“Da, am avut nevoie și am luat înlocuitor, odată ce e aceeași substanță e același lucru”
“Ce să facem? Ne conformăm la ce au. Căutăm, mergem pe oriunde, unde găsim luăm și aia e”
În această perioadă, la nivel național s-au consumat cu 20% mai multe antibiotice decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a susținut că în acest moment se caută soluții pentru aprovizionarea strocurilor, iar oamenii trebuie să se orienteze către alte medicamente care conțin aceeași substanță ca cele care lipsesc. Mai mult, acesta recomandă oamenilor să se vaccineze antigripal.