„Am un minim de 10 persoane pe zi pentru vaccinare”. Cerere mare pentru vaccinul antigripal, la Constanța: peste jumătate din dozele primite au fost deja administrate de medicii de familie
Mai bine de jumătate din dozele de vaccin antigripal au fost deja administrate. Medicii de familie vaccinează zilnic în medie câte 10 pacienți. Aceștia susțin că interesul constănțenilor este din ce în mai mare, iar în unele cabinete dozele sunt aproape epuizate. Cererea este ridicată, iar oamenii vor să se protejeze mai ales că în ultima perioadă, din cauza fluctuațiilor de temperatură, tot mai multe persoane s-au prezentat la doctor cu răceală sau viroză.
Este deja cunoscut faptul că, în special în sezonul de toamnă, numărul persoanelor răcite sau gripate crește. În ultimii doi ani, acesta a fost însă mai redus, pentru că oamenii erau mai precauți în ceea ce privește igiena, precum și datorită purtării măștii de protecție. Pandemia de coronavirus i-a speriat pe mulți, de aici și interesul mare a constănțenilor pentru vaccinare.
„Pe zi, cred că în nicio lună, am vaccinat din cele 450 de doze arondate în jur de 300 deja de persoane vaccinate. Am un minim de 10 pe zi categoric vin să se vaccineze”, a declarat dr. Ștefana Zamfir, medic de familie.
„50% din ei vin și fac vaccinul. Sunt zilnic doi, trei, patru pacienți care fac”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Dozele de vaccin antigripal au ajuns în cabinetele medicilor de familie de doar câteva săptămâni, iar o mare parte dintre ele au fost deja administrate. Semn că, tot mai multe persoane aleg să se imunizeze împotriva gripei sau a virozelor respiratorii.
„DSP Constanța a recepționat din partea Ministerului Sănătății 83.151 doze de vaccin antigripal din care a eliberat aproximativ 79.000. Până în acest moment au fost administrate 45.248 de doze”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Și medicii de familie s-au mobilizat rapid anul acesta. Încă de la sfârșitul lunii septembrie când au ajuns dozele la Direcția de Sănătate Publică, doctorii au mers să le ridice. Asta pentru că, deja telefoanele de la cabinete au început să sune. Majoritatea dintre ei au pus aceleași întrebări. „Au ajuns dozele? Când pot veni să mă vaccinez?”.
„Este o perioadă foarte bună pentru a vaccina împotriva gripei. Am făcut comandă de 450 de doze care mi-au fost livrate de către DSP în luna aceasta în două tranșe”, a mai declarat dr. Ștefana Zamfir, medic de familie
„Anul acesta lumea se vaccinează mult mai serios decât anul trecut. Lucrăm pe programare pentru că este și epidemie de enteroviroză, de răceli respiratorii ușoare și trebuie să avem timp și pentru cei bolnavi și pentru cei sănătoși și atunci programăm”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
Gripa poate fi confundată foarte ușor cu răceala, din cauza simptomelor similare. Aceasta este caracterizată prin febră, oboseală, scăderea mirosului și gustului și o insuficiență respiratorie. În acest moment, la nivelul județului Constanța, în ultimele șapte zile nu a fost confirmat niciun caz de gripă.
„În ultima săptămână au fost înregistrate 41 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare. Cei mai mulți pacienți sunt în rândul copiilor. Tot în perioada 10-16 octombrie au fost diagnosticați cu pneumonie 80 de pacienți majoritatea cu vârste de până la 14 ani”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
„Viroze sunt foarte multe, nu multe”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Vaccinul antigripal se administrează gratuit în cabinetele medicilor de familie.
„Aș sfătui pacienții și adulți și copii să facă vaccinul antigripal pentru că este totuși o protecție împotriva gripei. Și viroze sunt foarte multe, în special la copii”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Vaccinul antigripal poate fi făcut și în unele farmacii, dar doar contra-cost. Cei care doresc să se imunizeze într-o astfel de locație vor scoate din buzunar între 40 și 60 de lei.