Aerul condiţionat, pericol pentru sănătate. ''Există bacterii ce provoacă pneumopatii și pneumonii destul de grave''
În zilele caniculare, precum cele din această perioadă, cea mai la îndemână metodă de a ne răcori este folosirea aerului condițonat. Însă aceasta nu este și cea mai sănătoasă variantă spun medicii, care trag și un semnal de alarmă în acest sens. De cealaltă parte, unii oameni susțin că aleg să facă un duș rece, alții consideră că dacă ai o imunitate puternică, nimic nu te poate îmbolnăvi.
În perioada verii, aparatele de aer condiționat funcționează aproape în permanență. În mașină, la locul de muncă și chiar și acasă aceste instalații de răcire a aerului ne ajută să facem față mai ușor acestor zile caniculare. Însă nu toată lumea este de acord cu această metodă de răcorire și apelează la alte metode.
"Fac trei dușuri pe zi și patru. Tot timpul ne-am ferit de aerul condiționat și eu și soțul, pentru că știu că e periculos", a spus o constănţeancă.
"Folosit la o temperatură scăzută eu zic că e periculos", a spus un constănţean.
Alții, care se laudă cu o imunitate puternică, spun că fără aer condiționat n-ar putea trăi, mai ales când maximele termice sunt foarte ridicate.
"Nu, de ce să fie periculos? Eu nu cred că e periculos. Pentru cine-l suportă și are nevoie, eu zic că-i bun", a spus un constănţean.
"Trebuie să folosim o temperatură constantă nici 16-17 grade, o temperatură normală de 21-22 de grade aerul", a spus un alt constănţean.
Însă aerul condiționat folosit în exces poate provoca tot felul de probleme, de la dureri de cap, amețeli, greață, probleme de concentrare și până la oboseală și sensibilitate la mirosuri. De aceea medici recomandă să fim prudenți.
“Trebuie să știm că există afecțiuni respiratorii și pulmonare cauzate de aerul condiționat. Există bacterii ce provoacă pneumopatii și pneumonii destul de grave. Pentru că diferența de temperature atunci când intrăm încinși într-un interior unde sunt 17 grade sigur organismal va reacționa și ne îmbolnăvim cu siguranță. Deci foarte importantă este temperature la care reglăm aerul condiționat”,a declarat dr. Despina VAFIADIS, medic de familie.
Atunci când vă aflați într-o încăpere și vreți să porniți aerul condiționat, trebuie să setați aparatul cu 5 grade mai puțin decât temperatura ambientală.
Potrivit unor studii, persoanele care lucrează în clădiri cu aer condiționat au mai multe probleme respiratorii precum căi nazale iritate sau dificultăți de respirație. Mai mult, specialiștii avertizează că aceste aparate trebuie să fie curățate periodic pentru că în interiorul lor se află micro-organisme și particule care pot fi periculoase dacă sunt inhalate.