Ministerul Sănătății s-a răzgândit: românii nu vor mai primi pastilele de iodură de potasiu. La DSP Constanța au ajuns peste un million de comprimate
Românii nu vor mai primi pastilele de iodură de potasiu! Ministerul Sănătății s-a răzgândit și a oprit campania de distribuire a acestora chiar înainte să înceapă. Motivul? Medicii de familie refuză să împartă pilulele. La nivelul județului Constanța peste un milion de pastile vor rămâne în depozitul Direcției de Sănătate Publică Constanța și vor ajunge la oameni doar în caz de incident nuclear.
După declanșarea conflictului din Ucraina, autoritățile române au luat în calcul eventualitatea apariției unei urgențe nucleare. Chiar dacă deocamdată suntem departe de o astfel de situație, o măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este administrarea pastilelor de iodură de potasiu.
Dacă există iod radioactiv în aer, el va fi introdus în plămâni prin inhalare, iar de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. Tot de glanda tiroidă va fi absorbit și iodul stabil din pastile care va duce la oprirea acumulării de iod radioactiv.
Astfel, iodul radioactiv va fi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O campanie de distribuire a pastilelor cu iod urma să înceapă la nivelul tuturor localităților, însă Ministerul Sănătăţii s-a răzgândit. Medicamentele vor ajunge la oameni doar în caz de incident nuclear. La nivel național au fost distribuite la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publice aproximativ 30 de milioane de comprimate.
“În acest moment, la DSP Constanța sunt peste un million de pastile de iodură de potasiu. Pastilele rămân la DSP-urile din țară. Ele au fost împărțite de către Ministerul Sănătății undeva la finele lunii martie și ele vor rămâne la stocurile DSP-urilor din țară până în momentul unui incident”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Cei mai mulți dintre constănțeni sunt de părere că era mai bine ca acestea să fie distribuite înainte. Împărțirea acestora în mod gratuit era binevenită.
“Corect așa ar fi. Să le ai la dispoziție, le iei din sertărașul cu medicamente, le-ai folosit că și aici timpul este foarte limitat”, este de părere un constănţean.
“Părerea mea ar fi ca să distribuie îniante, să aibă fiecare cetățean în casă pastilele necesare pentru siguranța noastră, pentru sănătatea noastră”, este de părere o constănţeancă.
Alții sunt convinși că nu vor avea nevoie de ele, iar faptul că nu le vor avea la îndemână, în casă, nu îi îngrijorează în niciun fel.
“Am văzut în farmacii. Nu am cumpărat. Pentru că nu cred într-un război nuclear. Câteva pastile în casă nu liniștesc pe nimeni să știți”, a spus o constănţeancă.
Campania de distribuire ar fi trebuit să se desfășoare prin intermediul medicilor de familie. Aceștia spun însă că asta le-ar fi îngreunat și mai mult activitatea de la cabinet.
„Ar însemna o suprapunere peste pacienții pe care i-aș programa de regulă. Ceea ce pentru mine înseamnă foarte mult și nu cred că medicii de familie ar trebui aglomerați cu această activitate”,a declarat Ștefana Zamfir, reprezentant Asociația Medicilor de Familie Constanța.
„Momentan nici nu este cazul să fie distribuite. Ele au fost achiziționate în scop preventiv să existe în depozitele ministerului, DSP-ului în cazul unui atac nuclear”, a spus dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Potrivit prospectului, în caz de necesitate, nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă, copiii care au între o lună şi trei ani de o jumătate de comprimat, iar cei cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani de un comprimat. În categoriile cele mai expuse intră gravidele şi copiii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.