Alexandru Rafila vrea ca Ministerul Sănătății să preia SMURD-ul

Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că serviciul de urgență SMURD trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. Este pentru prima oară când Rafila, aflat într-o relație rece cu Raed Arafat,scrie G4media.ro, cere o astfel de transformare radicală a serviciilor medicale de urgență.
”La DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne – n.red.) sunt profesioniști, e domnul Arafat, dar evident discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat”, a spus joi Rafila la o dezbatere publică.
Serviciile medicale de urgență (SMURD, Unitățile de Primiri Urgențe din cadrul spitalelor și Compartimentele de Primiri Urgențe) - se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, însă finanțarea este asigurată, în cea mai mare parte, de
Ministerul Sănătății.„Toate aceste lucruri trebuie să facă parte totuși dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății", a declarat astăzi Alexandru Rafila.
In cadrul SMURD lucreaza trei categorii de angajati respectiv personal medical – angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensiva mobila si salvare aeriana, pompieri – angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Administratiei si Internelor si piloti – angajati ai Unitatii Speciale de Aviatie, Ministerul Administratiei si Internelor. Mai exista si un numar mic de pompieri/paramedici angajati ai autoritatilor publice locale.
În 2021, bugetul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost de peste 2 miliarde de lei, iar SMURD are, la rândul său, un buget separat. Activitatea SMURD este finantata din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor dar si din donatii si sponsorizari. Unele echipaje SMURD primesc finantare din partea autoritatilor publice locale, prin plata salariilor angajatilor. Dotarea SMURD este facuta din bugetul de stat si, in unele situatii, din bugetul autoritatilor publice locale precum si din donatii si sponsorizari in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Eveniment
Social
Externe
Educație

Noapte de foc în județul Tulcea: patru case cuprinse de incendii

Avertisment BNR: nu răspundeți la apeluri sau mesaje false care par oficiale

Prins cu o țigară „specială”: jandarmii au depistat un bărbat cu substanțe posibil psihoactive
Constanța, sub avertizare de Cod Galben de vânt
Proiecte de reabilitare termică pentru mai multe blocuri din Constanța. Investiție de aproximativ 20 milioane lei prin PNRR
A început perioada de prohibiție! Pescuitul este interzis până la începutul verii
Şapte sturioni şi un rechin prinşi în plase, eliberaţi în mediul natural de către polițiștii de frontieră tulceni
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

