dobroge.tv

Live

Pastilele de iod au ajuns şi la Constanţa. Săptămâna viitoare va începe şi distribuirea lor, prin intermediul medicilor de familie

02 aprilie 2022
Publicitate

Campania de distribuire a pastilelor cu iod s-a împotmolit înainte să înceapă. Medicamentele au ajuns deja la DSP-urile din țară, însă problemele au apărut în procesul de distribuție. Direcția de Sănătate Publică Constanța a primit de la Ministerul Sănătății peste un milion de comprimate, însă majoritatea medicilor de familie refuză să le împartă populației.

Declanșarea conflictului din Ucraina, autoritățile române au luat în calcul eventualitatea apariției unei urgențe nucleare. Chiar dacă deocamdată suntem departe de o astfel de situație, o măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este administrarea pastilelor de iodură de potasiu.

Dacă există iod radioactiv în aer, el va fi introdus în plămâni prin inhalare, iar de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. Tot de glanda tiroidă va fi absorbit și iodul stabil din pastile care va duce la oprirea acumulării de iod radioactiv.

Astfel, iodul radioactiv va fi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O campanie de distribuire a pastilelor cu iod urmează să înceapă la nivelul tuturor localităților.

La nivel național, au fost distribuite la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publice aproximativ 27 de milioane de comprimate. Pastile cu iod au ajuns și în Constanța.

„DSP Constanța a primit de la Ministerul Sănătății 1.027.000 de comprimate. Săptămâna viitoare va începe şi distribuirea în momentul în care Ministerul Sănătăţii va face acest anunț”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Campania de distribuire se va desfășura prin intermediul medicilor de familie. Aceștia sunt nemulțumiți și spun că le va îngreuna și mai mult activitatea de la cabinet.

„Pacienți până în 40 de ani în jur de 1.200, imaginaţi-vă cum ar trebui să ne organizăm la cabinet”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

„Ar însemna o suprapunere peste pacienții pe care i-aş programa de regulă şi eu vorbesc la un ritm de 40-50 de consultaţii pe zi, ceea ce pentru mine este foarte mult şi nu cred că medicii de familie ar trebui să fie aglomerați cu această activitate”, a declarat Ștefana Zamfir, reprezentant Asociația Medicilor de Familie Constanța.

De asemenea, mulți dintre ei se tem că oamenii nu vor respecta indicațiile de administrare și propun ca de acest lucru să se ocupe alte structuri ale statului.

În ceea ce îi privește pe constănțeni, părerile sunt împărțite. Unii dintre ei spun că aceste medicamente distribuite gratuit sunt binevenite, în timp ce alții susțin că nici măcar nu le vor ridica.

Potrivit prospectului, nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă, copiii care au între o lună şi trei ani de o jumătate de comprimat, iar cei cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani de un comprimat. În categoriile cele mai expuse intră gravidele şi copiii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233