dobroge.tv

Live

Tot mai mulți elevi constănţeni ajung la medic cu probleme de spate. Modul în care copiii stau în bancă și greutatea ghiozdanului sunt principalele cauze

16 februarie 2022
Publicitate

Tot mai mulți elevi ajung la medic cu probleme de spate. Specialiștii afirmă că într-o zi de consultație doar 20-25% dintre pacienții care le trec pragul sunt vârstnici, restul tineri. Motiv pentru care, aceștia trag un semnal de alarmă. Modul în care copiii stau în bancă și greutatea ghiozdanului sunt doar două dintre cauzele care pot duce la deformarea coloanei. În ziua de astăzi, un ghiozdan a ajuns să cântărească chiar și 10 kilograme.

Ghiozdanul sau rucsacul de școală al unui copil este de multe ori prea greu, fie că este cărat în spate, fie că este cărat pe un umăr. Nici cele de mână nu sunt însă, cele mai sigure. Și asta pentru în România nu există școli cu lift. Ceea ce înseamnă că un elev trebuie să tragă după el trolerul pe scări.

Uneori și manualele și culegerile și caietele pot face ghiozanaul foarte greu.

Doamna Alexandrina, vine în fiecare zi să-l ia pe Ștefan de la scoală pentru a-l ajuta cu ghiozdanul. Aceasta mai spune că fiul ei se plânge mereu de dureri de spate.

„Într-adevăr este foarte greu, are probleme cu spate. L-am dus la doctor, deocamdată aștept rezultatul”, a spus Alexandrina.

Și nu este singura revoltată. Mai mulți părinți susțin că elevii cară o adevărată povară în spate și-și fac griji pentru sănătatea lor. Soluția ar fi un dulap pentru fiecare școlar în care să-și lase toate manualele.

"- Destul de greu, multe cărți, să aibă dulăpioare, șă-și lase acolo din cărți."

"- Sunt destul de grele, și penar, și pachet, și cărțile."

"- E foarte greu, e greu."

Și statul în bancă poate deforma coloana. O poziție incorectă poate duce chiar și la scolioză. Nu de puține ori, cadrele didcatice s-au văzut nevoite să le atragă atenția elevilor cu privire la modul în care stau pe scaune la ore.

„Într-adevăr trebuie echilibrate cantitativ aceste materiale care se găsesc în ghiozdanul copilului. Ei nu se pot poziționa corect, majoritatea stau mult prea aplecați și riscă să dezolvte o cifoză. Toți acești factori combinați, pot duce la instalarea unor vicii de postură”, a declarat prof. Loredana TĂNASE, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

„Sunt foarte mulți copii școlari, dar și din cicluc primar, gimnazial care au diverse tulburări posturale. Modificări de statură, de postură, ale coloanei vertebrale. Foarte multe cifoze, foarte multe scolioze”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

În ultimii ani, la cabinetele medicilor au ajuns tot mai mulți copii care se plâng de dureri de spate. Mai mult, doctorii recomandă acestora o evaluare în cadrul căreia să fie stabilit și un tratament corespunzător.

„În primul rând o evaluare corectă într-un cabinet de reabilitare fizică și medicină fizică, după care se întocmește o schemă de tratament care are la bază kinetoterapia, adică gimnastica medicală care poate fi completată de proceduri, de electroterapie cu scopul de a corecta anumite vicii de postură”, a declarat dr. Iulia Belc, medic primar Medicină Fizică și Reabilitare.

Mai mult, pentru o dezvoltare perfectă a copilului, medicii recomandă ca aceștia să facă cât mai multă mișcare. De asemenea, potrivit specialiștilor, greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corpului copilului.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233