Constănţenii se pot testa gratuit pentru coronavirus la medicii de familie. Care sunt condiţiile
Doar 100 de medici de familie au încheiat contracte cu casele de asigurări pentru a putea face acum teste rapide antigen pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS CoV-2. Mai mult, pentru fiecare test realizat, ei vor primi cu suma de 50 de lei care acoperă contravaloarea acestora, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare. Rezultatele obținute în urma testării vor fi raportate într-o aplicație, nu mai târziu de ora 24:00 din ziua respectivă.
Testele rapide care depistează infecțiile cu virusul SARS CoV-2 se pot face începând din această săptămână și gratuit în cabinetele medicilor de familie. Pentru asta, cadrele medicale care vor să fie incluse în program nu trebuie decât să se adreseze Casei Județene de Asistență Socială. Potrivit autorităților, la nivelul județului Constanța, din cei 350 de medici care pot fi incluși în program, doar aproximativ un sfert dintre aceștia au răspuns afirmativ până la această dată.
"Avem 100 de contracte încheiate pentru activitatea de testare în care fac această activitate de testare 105 medici. În urban, 64 de medici și în rural 36 contacte. Persoanele eligibile pentru testare sunt toate persoanele, fara a avea calitatea de asigurat", a declarat Luminița Nagy, director la CJAS Constanţa.
Cei ce vor să beneficieze de testare, trebuie să țină cont și de câteva aspecte impuse de medicii de familie.
"Avem cont în Corona Forms pentru a introduce rezultatul, iar testarea gratuită se face doar pentru cei cu simptomatologie, nu se fac dacă ne dorim să intrăm în mall de exemplu. E bine să programăm, să facem cumva la finalul programului", a declarat dr. Despina Vafiadis, medic familie.
Pentru constănțeni, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă un avantaj.
"Păi elimina aglomerația și poți ajunge mult mai repede"
"Pentru că este mult mai ușor, mult mai facil, nu mai stai să umbli de colo, colo"
"Da, este ok că ai un supervizor, mai ales dacă nu te pricepi, este în regulă"
"Este mai usor așa, la îndemâna oricui"
Medicii de familie vor achiziționa testele rapide din lista celor aprobate de Comisia Europeană, iar Ministerul Sănătății va deconta contravaloarea acestora, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesarea acestei acțiuni.