dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Bebeluşi externați din maternitate fără vaccinul anti-hepatic B. ''Nu s-au făcut importuri, nu se găsesc nici în farmacii''

05 octombrie 2021
Publicitate

În ultimele luni, mii de bebeluși din întreaga țară au fost externați din materintăți fără vaccinul anti-hepatic B. Este vorba despre prima injecție pe care ar trebui să o facă cei mici în primele 24 de ore de viață. Situația stă la fel și în Constanța, unde părinții sunt îngrijorați că nou-născuții nu au primit acest ser și trebuie să recupereze doza atunci când va fi disponibilă. Autoritățile sanitare vin totuși cu o veste bună: Ministerul Sănătății a făcut achiziția, iar vaccinurile au ajuns astăzi la Direcția de Sănătate Publică din județ.

Nu am știut că fetiței nu i s-a făcut prima doză de vaccin pentru hepatita B decât în momentul în care am fost externată și am văzut pe fișa de externare a fetiţei. Pe fișă scria că voi fi contactată de reprezentanții maternității”.

Este situația prin care trece o mămică din Constanța. Tânăra a născut acum două săptămâni la o maternitate din București. Vaccinul anti-hepatic B face parte din schema națională de imunizare a bebelușului. La scurt timp după naștere, în primele 24 de ore, copilul ar trebui să primească prima doza de vaccin pentru a fi protejat de hepatita B.

„M-am îngrijorat bineînțeles, neștiind despre ce este vorba. Am luat legătura cu medicul pediatru și mi-a spus că vaccinul pentru hepatita B lipsește de la DSP şi că ar fi o problemă generală”, mai povesteşte Mihaela.

Cu îngrijorări vin proaspetele mămici și la medicii de familie.

„Nu s-au făcut importuri, nu se găsesc nici în farmacii, mămicile care au bebelușii la mine înscriși au căutat unele dintre ele și în farmacii, să-l comande, dar nu se găsește. Probabil nu s-au făcut importurile la timp. Avem foarte mulți bebeluși restanțieri la vaccin”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

„Sunt trei nou-născuți care nu au beneficiat de anti-hepaticul care se face la ieșirea din maternitate și au primit indicație să-l recupereze la medicul de familie. Nu știu dacă la acest moment Direcția de Sănătate Publică are pe stoc vaccinul, cred că nu îl are că altfel ar fi dat maternităților în cauză, motiv pentru care voi face o solicitare lunară către Direcția de Sănătate Publică”, a declarat dr. Ştefania Zamfir, medic de familie.

Vaccinul anti-hepatic B acționează ca o plasă de siguranță, reducând riscul ca nou-născutul să contacteze boala de la părinți sau de la alți membri din familie care nu stiu că sunt infectați cu hepatita B. Autoritățile sanitare vin totuși cu o veste bună.

„Ministerul Sănătății a livrat astăzi către DSP Constanța 8.400 de doze de vaccin anti-hepatic B. Acesta va ajunge în maternitățile din județul Constanța începând cu data de mâine”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt al DSP Constanța.

În total, în țară, Ministerul Sănătății va livra 160.000 de doze.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233