SEMNAL DE ALARMĂ AL FIRMELOR DE SALUBRIZARE
Măștile de protecție și mănușile, bombe ecologice: trebuie aruncate în tomberoanele cu gunoi menajer
„Nu aruncaţi mănuşile şi măştile de protecţie în sacii destinaţi colectării selective pentru deşeurile reciclabile”. Este apelul pe care îl fac firmele de salubritate locuitorilor orașului. Aceste materiale de protecţie trebuie aruncate la gunoi menajer, pentru că în caz contrar, riscă să-i îmbolnăvească pe muncitorii din stațiile de sortare.
Cei mai mulți dintre constănțeni par să procedeze corect în ceea ce privește aruncarea măștilor și mănușilor după ce nu le mai folosesc.
Constănțean: Nu le reciclăm, nu.
Reporter: Le aruncați în gunoiul menajer?
Constănțean: Da, în gunoiul menajer.
Reporter: Le reciclați?
Constănțean: Nu, la tomberon.
Sunt și oameni care nu sunt siguri de locul unde ar trebui să ajungă aceste materiale care reprezintă un posibil pericol de infectare pentru alții.
Reporter: Le reciclezi?
Constănțeancă: Nu.
Reporter: Crezi că ar trebui reciclate?
Constănțeancă: Da, dar nu fac asta, sincer.
Oamenii sunt tentați să își arunce măștile, mănușile și alte materiale de protecție împotriva COVID-19 la pubelele pentru reciclare, însă firmele de salubritate ne sfătuiesc să nu facem acest lucru.
„Pe această cale, facem un apel către cetățenii care utilizează măști de protecție sau mănuși: nu aruncați mănușile și măștile de protecție în sacii destinați colectării selective pentru deșeurile reciclabile de plastic/metal sau hârtie/carton. Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri.”, au transmis reprezentanții firmei de salubrizare a orașului.
Și medicii ne recomandă să fim foarte atenți atunci când le aruncăm. Acasă este de preferat să avem un spațiu special de depozitare. Iar dacă suntem pe stradă, să le punem într-o punguță până găsim un coș de gunoi. În niciun caz, nu trebuie aruncate la întâmplare.
„Deci în momentul în care nu mai avem nevoie de mască, încerc să mi-o îndepărtez de pe figură apucând una dintre aceste prelungiri laterale. Și fără să ating interiorul măștii, o depozitez în cutia respectivă”, a declarat Eugenia Munteanu, medic de familie.
„Da nu o arunc așa. O pun într-o punguliță, o strâng, o leg și o arunc, după o pun în lada de gunoi”, spune o constănțeancă.
În lipsa unor cutii destinate deșeurilor infecțioase, pe stradă sau acasă, oamenii ar trebui să respecte câteva reguli simple și să nu le arunce jos. Amintim că măștile chirurgicale au ajuns să fie în topul deșeurilor întâlnite peste tot.