SEMNAL DE ALERMĂ TRAS DE MEDICI
Populația tânără este din ce în ce mai afectată de COVID-19: vârsta celor care dezvoltă forme severe ale bolii a scăzut alarmant
Tot mai mulți tineri fac forme severe de COVID. Autoritățile sunt îngrijorate, deoarece media de vârstă a celor care dezvoltă forme severe a scăzut alarmant, într-un timp scurt. Medicii recomandă respectarea regulilor de protecție și efectuarea periodică a analizelor, pentru a depista eventualele probleme de sănătate care apar și ar reprezenta un pericol și mai mare în infectarea cu SARS-CoV-2.
Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 este în creștere, iar noile tulpini sunt tot mai agresive. Dacă până nu de mult, cei mai vulnerabili erau vârstnicii, de câteva săptămâni nici tinerii nu sunt iertați de formele grave. Tusea, febra și durerile musculare sunt simptome din ce în ce mai întâlnite la aceștia.
Ela, pacient COVID: Prietenul meu s-a trezit cu dureri musculare foarte puternice și am simțit că e cald. Noi am avut o perioadă destul de stresantă și inițial am pus pe baza nervilor. După care am început și eu să am dureri de cap destul de puternice, iar noaptea puternice rău de tot. Și de dimineață ne-am făcut un test rapid.
Reporter: Voi având ce vârstă?
Ela, pacient COVID: Eu am 28, el are 27.
În ultima perioadă ne confruntăm cu o explozie a formelor severe de COVID în rândul tinerilor, atrag atenția specialiștii. Noile tulpini sunt mai violente și doar în ultimele trei săptămâni cazurile grave în rândul populației până în 65 de ani a crescut cu aproape 70 de procente.
Și medicii de familie privesc cu îngrijorare aceste îmbolnăviri. Tinerii nu doar că acuză forme grave, dar și rămân cu sechele, după vindecare.
Dr. Ionela Dana Ristea-Komorniki: Manifestările sunt destul de diferite: anevrie, tuse, cefalee, nevralgii.
Reporter: Cei care s-au vindecat au rămas cu sechele?
Dr. Ionela Dana Ristea-Komorniki: Unii da, o ușoara anevrie, o perioadă de timp.
Oamenii cred că respectarea regulilor, în această perioadă, este extrem de importantă. Relaxarea din ultima vreme a făcut mai mult rău, iar războiul cu virusul este încă în plină desfășurare.
„Dacă nu se îngrijesc.. Trebuie să se îngrijească. Să poarte masca, distanța. Eu țin cont de legile astea”, spune un constănțean.
Specialiștii spun că trebuie luată în calcul și atenția pe care adulții o acordă stării generale de sănătate.
„Normal, vorbim de cazuri mai severe, este în funcție de comorbiditățile fiecărui pacient. Logic au fost și cazuri care au ajuns pe ATI și din păcate, au existat si decese”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
La nivelul județului Constanța, până acum au fost înregistrate peste 30.000 de infectări cu SARS-CoV-2, în rândul populației de până în 65 de ani.