Asigurații își vor putea face analize și investigații medicale cu bilet de trimitere, peste tot în țară
De la 1 decembrie, asigurații la sănătate își vor putea face analize și investigații medicale cu bilet de trimitere, peste tot în țară. Aceștia nu vor mai depinde de adresa domiciliului unde locuiesc și vor putea alege unde să efectueze aceste proceduri medicale.
Andreea este din Tulcea. S-a mutat în Constanța în urmă cu câțiva ani, când s-a căsătorit. Spune că în perioada studenției, a avut nevoie de diverse servicii medicale pe care trebuia să le facă în orașul ei, așa că a ales sistemul medical privat pentru a-și rezolva problemele.
"Teoretic, da, este un lucru foarte bun. Nu te mai condiționează să faci analizele sau ce probleme ai, să le rezolvi doar într-un anumit loc sau într-o anumită localitate. Îți dă libertatea de a alege alte localități, alte clinici. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla", a spus ea.
Pe de altă parte, unii constănțeni sunt de părere că această decizie este parțial în favoarea lor din cauză că plafoanele pentru analizele medicale gratuite se epuizează rapid în fiecare lună.
"Parțial. Și spun așa pentru că, chiar dacă au dat această hotărâre, tot nu vom beneficia pentru că, ceea ce se întâmplă și cu analizele acum, când te duci undeva să faci prin acele trimiteri, la începutul lunii sunt ceva fonduri care se epuizează și tot degeaba", a spus un constănţean.
Într-o lună, medicii de familie eliberează în medie15-20 de trimiteri, pentru pacienții care vor să-și facă investigații paraclinice. Fie că este vorba despre analize de sânge, radiografii, computer tomograf sau RMN-uri, pacienților le-ar fi util să poată merge oriunde doresc.
"Sigur că este benefic pentru că sunt foarte mulți pacienți care au, de exemplu, medicul de familie în Constanța, e studentă în București și nu mai este legată de faptul că medical ei de familie are contract cu Casa Constanța. Ăsta este un lucru firesc și normal, să-ți poți face oriunde analize, practic toți cetățenii din țara asta suntem asigurați la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și e normal să ne facem investigații oriunde în această țară, indifferent dacă medicul de familie este dintr-un oraș sau din altul, sau tu locuiești în altă parte. Nu este normal să fim atât de constrânși teritorial de acest aspect", a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
Totodată, CNAS a anunțat că s-au făcut anumite reglementări legate de investigațiile de specialitate. Astfel că, printre documentele care își prelungesc valabilitatea până la 31 decembrie 2020, sunt și biletele de trimitere pentru aceste servicii medicale recomandate de specialiști.
Pentru a facilita accesul la serviciile medicale acordate în ambulatoriu de specialitate, pacienților cu boli oncologice, boli cardiovasculare, neurologice și diabet zaharat, li se vor deconta aceste investigații la nivelul valorii realizate.
Hotărârea de Guvern care aprobă condițiile acordării asistenței medicale intră în vigoare de la 1 decembrie. Constănțenii speră ca, în scurt timp să fie asigurat acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării.