MOZAIC 14 noiembrie 2022
Bogățiile Dobrogei
Calendarul Dobrogei române începe la 14 noiembrie, ziua în care, la 1878, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră a fost alăturat viitoarei Românii Mari. Fusese Războiul de Independență prin care România a ieșit de sub puterea Imperiului Otoman, care dominase mai ales aici în Dobrogea sute de ani. La 23 noiembrie 1878, administrația românească s-a instalat pe acest teritoriu și așa a început drumul Dobrogei către devenire.
Grație viziunii conducătorilor de atunci, mari oameni de Stat și patrioți, Carol I - Mihail Kogălniceanu - Ion C. Brătianu (numiți de istorici locali Sfânta Treime a Dobrogei), Dobrogea a ajuns ce este astăzi. Locul cu enorme posibilități, zona cu cel mai puternic potențial de progres și cu oameni primitori. Dobrogea, în care cei veniți de oriunde se pot simți Acasă.
Despre sufletul Dobrogei, acela care ar încăpea într-un coș de oferit celor care vin să ne
cunoască, o să ne povestească o fiică a Dobrogei, etnograf la Muzeul de Artă Populară din Constanța. Ce ar cuprinde acest coș simbolic al Dobrogei, cu văzute sau doar simțite, veți afla într-un răspuns care ne unge la suflet.
Un văl al Dobrogei, ridicat de pe bogățiile sale, se află în cele două muzee principale de artă populară și etnografie - de la Constanța și de la Tulcea. Sunt două obiective turistice obligatorii de vizitat, dar nu doar de turiști, ci în primul rând de localnici. Oamenii de aici sunt bucuroși să vă întâmpine cu pâine și sarea ospitalității, cu poarta mereu deschisă. Acestora li se adaugă celelalte mici muzee dobrogene amenajate de comunități și de localnici iubitori.
Voi, acasă, să închinați în onoarea Dobrogei, locul care ne-a adus împreună. Este Casa noastră, este Biserica noastră, este Prietena noastră de suflet.
La mulți ani, Dobrogea!