Mozaic 25 ianuarie 2021
Mica Unire, făcută cu oameni mari.
România a serbat Unirea Principatelor Române - Moldova și Țara Românească - la 24 Ianuarie 1859, sub conducerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Este cunoscută și ca Mica Unire - prefigurînd Marea Unire de mai târziu - cu Basarabia, Bucovina și Transilvania - de la 1 Decembrie 1918. Dar între aceste uniri a mai fost una – Unirea Dobrogei cu România, devenită efectivă la 14 noiembrie 1878.
La momentul Unirii Principatelor Române, Dobrogea se afla încă sub stăpânire otomană. Pe atunci, în anii 1860, se lucra de zor la calea ferată care avea să străbată regiunea de-a latul, între Dunăre și Marea Neagră, unind Cernavodă cu Constanța. Pe acest traseu a călătorit și artizanul Unirii Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, atunci când a traversat Dobrogea, în drum spre Constantinopol. De două ori a venit Cuza în Dobrogea, în 1860 și în 1864.
În Constanța anilor 1860 se construia în zona peninsulară a
orașului prima geamie a orașului, Geamia Hunchiar, la care merg și astăzi musulmanii noștri.
Tot în Constanța, în acei ani, grecii ridicau Biserica și Școala greacă, ale căror edificii le vedem și acum pe strada Mircea cel Bătrân, aproape de Piața Ovidiu. Biserica greacă era, de altfel, singurul lăcaș de cult creștin din Constanța. Aici s-a rugat Regele Carol I atunci când a vizitat pentru prima oară Constanța, în toamna lui 1879, la un an de la preluarea Dobrogei sub administrare românească.
În această ediție vom celebra – așa cum am făcut de-a lungul emisiunii Mozaic - spiritul național, sub diferite forme ale sale: cuprins într-o gospodărie tradițională de aici din Dobrogea, sau în portul popular, sau în mâncarea cu specific local, sau în folclor. Vom împleti astfel vechi cu nou, autenticul românesc cu specificul pitoresc dobrogean, unind astfel locuri și oameni și culturi – cum se face aici la noi, în România.