dobroge.tv

Live

Cel puţin 500 de morţi după ce o rachetă a căzut pe un spital din orașul Gaza. Israelul și Hamas se acuză reciproc de atac - Ministerul Afacerilor Externe se declară şocat şi profund întristat

Cel puţin 500 de morţi după ce o rachetă a căzut pe un spital din orașul Gaza. Israelul și Hamas se acuză reciproc de atac - Ministerul Afacerilor Externe se declară şocat şi profund întristat
18 octombrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Cel puţin 500 de oameni au murit după ce o rachetă a căzut pe un spital din orașul Gaza. Oficiali din Fâșia Gaza acuză Israelul pentru acest dezastru, în timp ce armata israeliană susține că racheta a fost lansată de Jihadul Islamic, a doua organizație teroristă din teritoriul palestinian, și că ar fi căzut din greșeală pe spital. Mai mult, Israelul a publicat o filmare care arată o rachetă care a explodat chiar la ora la care spitalul a fost lovit. Oficialii israelieni susțin că gruparea teroristă își bombardează propriii cetățeni, scrie digi24.ro.

Într-un comunicat, Forţele de Apărare ale Israelului afirmă că "în urma unei analize a sistemelor operaţionale ale IDF, un tir de rachete inamice a fost efectuat înspre Israel şi a trecut prin apropierea spitalului, când acesta a fost lovit".

"Conform informaţiilor de intelligence, pe care le avem din mai multe surse, organizaţia Jihadul Islamic Palestinian este responsabilă pentru tirul eşuat (cu rachete) care a lovit spitalul", adaugă armata israeliană.

Vestea exploziei de la spital a fost anunţată în ajunul vizitei preşedintelui american Joe Biden în Israel, miercuri, şi în timpul vizitei de marţi a cancelarului german Olaf Scholz. De altfel, Iordania a anulat summitul la care urma să-i găzduiască miercuri pe preşedintele Joe Biden, pe preşedintele Egiptului şi pe liderul Autorităţii Palestiniene. Casa Albă a anunţat că Joe Biden, care a pornit spre Israel, îşi anulează deplasarea prevăzută în Iordania.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a anunţat trei zile de doliu şi şi-a anulat participarea la un summit la Amman cu preşedintele Joe Biden, potrivit unor surse palestiniene.

Sute de persoane au ieşit în stradă în Cisiordania, teritoriul administrat de Abbas, pentru a protesta faţă de explozia de la spitalul din Gaza, unde administraţia este asigurată de Hamas. La Ramallah, înregistrările video au arătat manifestanţi care scandau: "Poporul vrea căderea preşedintelui (Abbas)". Protestatarii reproşează inacţiunea preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în faţa războiului israelian din Gaza.Proteste au izbucnit şi la Amman, unde manifestanţii au încercat să ia cu asalt Ambasada Israelului.

Val de reacţii după moartea a sute de oameni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a condamnat explozia mortală de la spitaluş din Fâşia Gaza şi a cerut protejarea imediată a civililor şi a serviciilor medicale din enclava palestiniană. "OMS condamnă cu fermitate atacul asupra spitalului Al Ahli Arab", afirmă directorul general al agenţiei ONU pentru sănătate, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe platforma X.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră presupusa lovitură de la spital drept "cel mai recent exemplu de lipsă a celor mai elementare valori umane".

Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a făcut apel la liderii occidentali să "oprească imediat această tragedie", adăugând că "mecanismele arabe vor documenta aceste crime de război, iar criminalii nu vor scăpa nepedepsiţi".

Egiptul a afirmat că Israelul este responsabil pentru lovirea Spitalului Baptist Ahli din oraşul Gaza, care ar fi ucis sute de civili palestinieni. Ministerul egiptean de Externe a condamnat ferm incidentul şi a spus că Egiptul consideră că acest "bombardament deliberat asupra civililor este o încălcare gravă a dreptului internaţional, umanitar şi a celor mai fundamentale valori ale umanităţii". "Egiptul a cerut Israelului să înceteze imediat politicile sale de pedeapsă colectivă împotriva populaţiei din Fâşia Gaza", adaugă declaraţia Ministerului egiptean de Externe.

Şeful Consiliul European, Charles Michel, a afirmat că ţintirea infrastructurii civile din Gaza încalcă dreptul internaţional.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, la rândul său: "Nu este acceptabil să loveşti un spital".

Ministerul Afacerilor Externe se declară şocat

Ministerul Afacerilor Externe se declară miercuri şocat şi profund întristat de explozia şi pierderea de vieţi nevinovate la spitalul Al Ahli Arab din Gaza, precizând că dreptul internaţional umanitar trebuie să fie respectat.

Ministerul Afacerilor Externe din România se declară ”şocat şi profund întristat de explozia şi pierderea de vieţi nevinovate la spitalul Al Ahli Arab din Gaza”.

”Toţi civilii şi infrastructura civilă trebuie să fie protejate în orice moment. Dreptul internaţional umanitar trebuie să fie respectat. Responsabilitatea trebuie să fie clar stabilită”, mai precizează MAE.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233