Pompieri și voluntari din toată lumea și-au unit forțele pentru a ajuta victimele cutremurului din Turcia. Mărturii emoționante din mijlocul infernului: „Oamenii pe care îi găsim vii sub moloz ne transmit mereu o emoție foarte puternică”
Mai bine de o săptămână, salvatorii care au ajuns în Turcia au lucrat non-stop. În puținele pauze pe care le-au avut au dat o mână de ajutor celor care se aflau pe stradă. Au împărțit pături și mâncare caldă alături de voluntari. Pe rețele de socializare sunt zeci, poate chiar sute de poze cu pompieri epuizați, cu haine rupte, care se încălzesc pe marginea drumului sau emoționați și cu lacrimi în ochi atunci când reușesc să scoată de sub dărâmături oameni în viață. Și imaginile cu patrupedele care au ajutat la căutări sunt impresionante: câini murdari, uzi și cu lăbuțele bandajate. Însă, niciunul nu a renunțat. Ei sunt „îngerii salvatori” care le-au scos soții, soțiile, copiii sau rudele în viață de sub dărâmături. Vă avertizăm că urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional.
A trecut mai bine de o săptămână de la cutremurele care au devastat Turcia și Siria. Zi și noapte, pompierii și voluntarii lucrează pentru a îndepărta molozul. Chiar dacă au trecut multe zile de la cutremur, iar șansele de supraviețuire sub dărâmături scad de la oră la alta, salvatorii încă mai speră că de sub tonele de beton o voce se va auzi și le va cere ajutorul.
„Există mult pământ aici, iar vizibilitatea este zero. Nu văd! Nu văd! Parcă vine ceva din lateral. Gata! Am văzut o mână”, spune un salvator.
Printre salvatori se află și pompieri români care lucrează alături de celelalte autorități din mai toate colțurile lumii. Caută oameni în fiecare zi și noapte cu ajutorul câinilor antrenați special pentru astfel de misiuni.
Încă de când au ajuns în Turcia, pompierii români au reușit să scoată de sub dărâmături mai multe persoane în viață. Printre ei s-au aflat și copii. De exemplu, în doar două zile, echipa mixtă din România a reușit să salveze patru persoane. Cutremurele care au avut loc în Turcia și Siria au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Imaginile pe care le-au găsit românii când au ajuns în zonele afectate de seism sunt de nedescris.
Oamenii de acolo au pierdut tot ce aveau și acum mai speră doar să-și găsească rudele în viață sub mormanele de moloz. Însă, au trecut mult prea multe zile, iar probabilitatea ca cineva să mai fie găsit în viață este tot mai mică.
„Am reușit să extragem doi oameni încă în viață, unul de pe acest site la care încă lucrăm, unul dintr-o altă casă mai mică. Acolo era un băiat, în vârstă de vreo 20 de ani, 23 cred, iar de aici o persoană ceva mai în vârstă, dar sunt singurii doi pe care am reușit să-i extragem în viață”, spune un pompier.
„Oamenii pe care îi găsim vii sub moloz ne transmit mereu o emoție foarte puternică. Însă, astfel reușim să ne atingem scopul, acela de a salva cât mai multe vieți de sub dărâmături. Este o emoție puternică, care vine din inimă”, spune un alt pompier.
Sute de clădiri puse la pământ, zeci de mii de morți și milioane de vieți distruse. Așa s-ar putea descrie situația din Turcia și Siria. O mare parte dintre blocurile care au rămas în picioare în Turcia trebuie și ele dărâmate pentru că reprezintă un pericol pentru cei care locuiesc în ele. Salvatorii povestesc că toate clădirile care s-au prăbușit arată de parcă au fost bombardate.
„Este o situație pe care nu o vezi des. Clădirile s-au prăbușit într-un mod impresionant, apoi sunt clădiri înalte cu 8-9 etaje care s-au prăbușit în diferite moduri. Cu siguranță, clădirile înalte ca aceasta nu s-au prăbușit complet. Acesta pe care îl vedeți în spate avea șapte etaje, deci are 5-6 metri înălțime chiar acum”, spune un pompier.
Pozele și filmulețele care au apărut pe rețelele de socializare sunt pur și simplu de nedescris. O singură imagine am putea spune că face cât o mie de cuvinte. Pompieri care se încălzesc în jurul unui butoi, salvatori cu haine rupte care continuă să caute printre ruine și câinii epuizați și bandajați la lăbuțe.
„În prezent desfășurăm o activitate de căutare și salvare în zona urbană. Aceasta înseamnă a avea capacitatea de a face ajustări, adică verificări, să se stabilească care este prioritatea intervenţiei acolo unde există o probabilitate de constatare a victimelor vii”, spune un pompier.
„În cadrul modulului se află personal medical sanitar care face parte din echipă atât pentru intervenția salvării de sub dărâmături ale victimelor. Lucrăm împreună cu unitatea canină specializată este prezentă aici lângă mine pentru căutarea și salvarea persoanelor”, spune un alt pompier.
Încă o zi a mai trecut, iar bilanțul morților a crescut. Peste 41.000 de oameni din Turcia și Siria și-au pierdut viața sub dărămâturi sau spital.