Grecia cere aderarea rapidă a României şi Bulgariei la Schengen
Grecia insistă pe lângă Austria asupra admiterii imediate a Bulgariei şi României în Schengen, despre care Atena spune că ar fi în beneficiul întregii Uniuni Europene. Aflat la Viena, ministrul elen pentru migraţie şi azil, Notis Mitarakis, s-a întâlnit joi cu cancelarul Karl Nehammer, căruia i-a prezentat „Iniţiativa Greciei privind extinderea zonei Schengen cu România şi Bulgaria”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul ministerului de la Atena. Săptămâna viitoare, ministrul elen vine la Bucureşti şi Sofia.
Atena a cerut preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene să admită de urgenţă Sofia şi Bucureştiul în Schengen, a declarat ministrul Mitarakis.
Potrivit guvernului elen, admiterea României şi Bulgariei în Schengen va contribui la dezvoltarea legăturilor comerciale în Uniunea Europeană.
„Ministrul pentru migraţie şi azil, Notis Mitarachi, a fost primit astăzi (joi - n.r.) la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, iar ieri (miercuri - n.r.) s-a întâlnit cu ministrul de interne, Gerhard Karner. Grecia ia iniţiativa de a sprijini cererea Bulgariei şi României de aderare la spaţiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece de acum înainte vom fi uniţi terestru cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul zonei Schengen. În legătură cu această iniţiativă, suntem în contact cu Preşedinţia suedeză şi cu Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului elen pentru Migraţie şi Azil.
„Grecia ia iniţiativa de a sprijini cererea Bulgariei şi României de aderare la spaţiul Schengen. Această extindere va aduce, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, care ar fi unită pe cale rutieră cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, şi cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi vizita Sofia şi Bucureştiul. Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migraţie, de protecţia frontierelor noastre externe, o problemă care necesită o politică europeană mai coordonată, dar şi mai strictă. Pentru această iniţiativă suntem în contact cu preşedinţia suedeză şi cu Comisia Europeană”, a declarat ministrul elen al migraţiei şi azilului, Notis Mitarachi, citat în comunicat.