Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană trebuie să reducă consumul de gaze cu 15%. ''Rusia folosește gazul ca pe o armă''
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, planul menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor ruseşti. Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăţi nu numai să umple capacităţile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar şi pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci, relatează Euronews, citat de news.ro.
„Vrem să ne focusăm spre economisirea de energie. Trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care Rusia va opri alimentarea cu gaze. Asta ar putea afecta întreaga UE, va afecta fiecare stat membru, fiecare casă. (...) Trebuie să trecem peste iarnă, acesta este obiectivul, trebuie să reducem reducem consumul de gaz”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit digi24.ro.
De asemenea, noul regulament ar oferi Comisiei posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o „alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre. Alerta Uniunii poate fi declanşată atunci când există un risc substanţial de deficit sever de gaze sau o cerere de gaze excepţional de ridicată.
„În cazul în care situația se deteriorează, dacă vor fi întreruperi, vom lansa un sistem de alertă în UE, vom ruga statele membre să reducă cu 15%”, a mai spus șefa executivului european.
„Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările UE”, a subliniat Ursula von der Leyen pe twitter într-o postare intitulată: „Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”.
Propunerea Comisiei va fi discutată de miniştrii UE în cadrul unui summit extraordinar pe tema energiei pe 26 iulie. Douăsprezece state membre şi-au întrerupt deja aprovizionarea cu gaze ruseşti fie parţial, fie complet.