RĂZBOIUL DIN UCRAINA, ZIUA 82
Zelenski: Ocupanţii nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor „operaţiune specială” deja este în faliment
Este a 82-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața. Coșmarul este departe de final.
Evaluare britanică: Forțele desfășurate de Belarus la graniță vor împiedica o parte din trupele ucrainene să lupte în Donbas
Forțele trimise de Belarus lângă graniță vor bloca cel mai probabil o parte din trupele ucrainene, astfel încât ele nu vor mai putea fi trimise în Donbas, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de luni dimineață privind invazia rusă în Ucraina.
În actualizarea sa zilnică, ministerul a declarat că Belarus a „anunțat desfășurarea de forțe pentru operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării”.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 16 May 2022
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) May 16, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/DAnpcubog6
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/moSLR5a4DL
„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va imobiliza probabil trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu poată fi desfășurate în sprijinul operațiunilor din Donbas”, a afirmat ministerul.
Cu toate acestea, actualizarea a precizat că, în ciuda speculațiilor anterioare, forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict, însă „teritoriul belarus a fost folosit ca punct de sprijin pentru avansul inițial al Rusiei asupra Kievului și a Cernihivului. De asemenea, Rusia a lansat raiduri aeriene și atacuri cu rachete din Belarus”.
„Președintele belarus Lukașenko încearcă probabil să găsească un echilibru între sprijinul pentru invazia Rusiei și dorința de a evita o participare militară directă, cu riscul sancțiunilor occidentale, al represaliilor ucrainene și al unei posibile nemulțumiri în cadrul armatei belaruse”, potrivit britanicilor.
Armata ucraineană: În unele zone, efectivele unităților ruse sunt sub 20%
Armata ucraineană susține că forțele armate ruse au "suferit pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele și echipamentele" în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granițele regiunilor Luhansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate.
„În unele zone, efectivele unităților ruse, ca urmare a ostilităților, sunt sub 20%”, a declarat duminică târziu Statul Major al forțelor armate, conform CNN.
„În direcția Popasna, din cauza pierderilor grele și a incapacității de a acționa independent, trupele aeropurtate ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanți ai companiilor militare private rusești pentru acțiuni ulterioare”, a susținut Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major General.
Popasna a căzut în mâinile forțelor ruse la începutul acestei luni, dar se pare că acestea nu au mai avansat în zonă de atunci.
De asemenea, rușii încearcă de câteva săptămâni să avanseze spre sud de Izium, iar statul major a declarat duminică că aceștia au încercat fără succes să desfășoare operațiuni ofensive și de asalt în două sate la sud de oraș.
De asemenea, armata a mai spus că forțele ruse la nord și la est de orașul Harkov încercau să-și apere pozițiile pentru „a împiedica înaintarea trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei”, continuând în același timp să bombardeze orașele și satele recent recucerite de Ucraina.
Zelenski: Ocupanţii nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că „operaţiunea specială” a armatei ruse este „în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.
„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.
„Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean.
Preot militar din regiunea Harkov: Merită să luptăm până vom obţine victoria
Un preot militar din regiunea Harkov consideră că războiul declanşat de Rusia în Ucraina simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre Dumnezeu şi diavol.
Părintele Nicolae de la Batalionul „Serhii Kulkiţki”, care îi sprijină pe militarii ucraineni în luptele contra armatei ruse din Nord-Estul Ucrainei, consideră că acţiunile armatei ruse pe teritoriul ucrainean depăşesc luptele politice şi cele militare. El este de părere că uciderea în masă a civililor ucraineni seamănă mai degrabă cu o acţiune teroristă.
„Văd şi înţeleg că pe pământul nostru ucrainean s-au întâlnit din nou Arhanghelul Mihail cu diavolul. Aceasta nu mai e politică, nu este nici război. Este terorism, este genocid şi în toate acestea văd un sens şi mai profund: este lupta pentru dreptate, pentru dreptatea lui Dumnezeu, lupta pentru serbarea dreptăţii lui Dumnezeu pe pământurile noastre ucrainene. Rusia în sine întruchipează răul prin faptul că nu duce luptele cu forţele armate, ci cu copiii, vedeţi această şcoală, aşa arată viitorul pe care vrea ea să îl aducă în Ucraina şi în întreaga lume. Simt că aici se duce lupta între bine şi rău, lupta între Dumnezeu şi diavol. Merită să luptăm până vom obţine victoria”, a declarat capelanul, potrivit Agerpres.
El a ajuns, duminică, la Vilkivka, un sat situat la aproximativ 15 kilometri est de Harkov, în care numeroşi localnici au murit, zeci de case au fost distruse, iar şcoala s-a transformat într-o ruină. Preotul militar s-a aşezat pe scările de la intrarea în curtea şcolii şi, ţinând o carte de rugăciuni în mână, s-a rugat pentru armata ucraineană şi pentru locuitorii Ucrainei.
Rușii încearcă să avanseze spre vest, până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk
Unitățile militare ruse „au suferit pierderi semnificative de forță de luptă și echipamente”, în timp ce încearcă să avanseze spre vest, până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.
„În unele zone, personalul unităților ruse, ca o consecință a ostilităților, este mai mic de 20%. În direcția Popasna, din cauza pierderilor mari și a incapacității de a acționa independent, trupele aeriene ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanții companiilor militare private ruse”, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major, potrivit CNN.
Orașul din Popasna din regiunea Lugansk a căzut în mâinile forțelor ruse la începutul acestei luni. De atunci, însă, se pare că soldații lui Vladimir Putin au ocupat puțin teren în zonă.
Mai mult, forțele ruse de la nord și de la est de orașul Harkov încearcă, potrivit armatei ucrainene, să-și apere pozițiile pentru a preveni avansarea trupelor de la Kiev la frontiera de stat, în timp ce continuă să bombardeze orașele și satele recent recucerite de Ucraina.
Sursă text: digi24.ro / news.ro / agerpres.ro / observatornews.ro
Sursă foto: Twitter @nexta_tv