RĂZBOIUL DIN UCRAINA, ZIUA 77
Continuă luptele în Harkov și pe Insula Șerpilor. Zelenski: Forţele Armate ale Ucrainei fac totul pentru a elibera pământul nostru şi pe oamenii noştri
Este a 77-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața. Coșmarul este departe de final.
Rusia continuă să-și intensifice ofensiva în estul Ucrainei, unde lupta pentru orașul Izium continuă. De asemenea, se duc lupte la oțelăria Azovstal din Mariupol, unde se crede că sunt peste 1.000 de luptători ucraineni și peste 100 de civili. Ucraina susține că a recucerit patru așezări din regiunea Harkov și că i-a împins pe ruși până aproape de graniță, scrie Digi 24.
Ministerul britanic al Apărării: Luptele continuă pe Insula Șerpilor
În analiza de miercuri dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite că luptele continuă pe Insula Șerpilor, Rusia încercând în mod repetat să își întărească vulnerabila garnizoană aflată acolo.
Londra spune că ucrainenii au reușit să lovească cu succes apărarea aeriană rusă și navele de reaprovizionare cu drone Bayraktar. Navele de reaprovizionare ale Rusiei au o protecție minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii marinei rusești în Crimeea după pierderea navei Moskva, subliniază Ministerul britanic al Apărării.
Britanicii observă că eforturile actuale ale Rusiei de a-și spori forțele pe insula Șerpilor oferă Ucrainei mai multe oportunități de a ataca trupele rusești și de a distruge echipamente.
Dacă Rusia își consolidează poziția pe insula Șerpilor cu apărare aeriană strategică și rachete de croazieră de apărare de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre, mai notează Ministerul britanic al Apărării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 11 May 2022
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) May 11, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/DjNroJk7jh
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/iFMlDEKM4T
(2/4) Ukraine has successfully struck Russian air defences and resupply vessels with Bayraktar drones. Russia’s resupply vessels have minimum protection in the western Black Sea, following the Russian Navy’s retreat to Crimea after the loss of the Moskva.
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) May 11, 2022
(4/4) If Russia consolidates its position on Zmiinyi Island with strategic air defence and coastal defence cruise missiles, they could dominate the north-western Black Sea.
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) May 11, 2022
Zelenski: Forţele Armate ale Ucrainei fac totul pentrua elibera pământul nostru şi pe oamenii noştri
Zelenski a afirmat, în mesajul său de marţi noapte, că a fost o „zi dificilă”, cu veşti „şi obişnuite şi tragice”.
El a menţionat că s-a adresat Parlamentului slovac, mulţumind pentru sprijinul defensiv, sancţiuni şi alte tipuri de sprijin.
„Am explicat viziunea noastră de ce cooperarea în domeniul energiei cu Rusia nu poate fi luată în considerare izolat de politica agresivă a acestei ţări. Şi, bazat pe exemplul ucrainean, am amintit istoria aşa-zisei prietenii a gazului cu Rusia, am arătat ce greşeli ar trebui evitate”, a afirmat Zelenski.
El a adăugat că, adresându-se Parlamentului maltez, a amintit bătălia eroică pentru Malta în al Doilea Război Mondial, spunând că este similară cu lupta actuală pentru independenţă şi libertate faţă de Rusia.
„Atunci, în urmă cu 80 de ani, soarta întregii confruntări din Mediterană depindea de bătălia pentru Malta. Aliaţii au învins. Naziştii au pierdut. Facem totul să ne asigurăm că înfruntarea de pe pământul nostru se sfârşeşte în acelaşi fel acum”, a declarat preşedintele Ucrainei.
Zelenski a menţionat că a avut întâlniri, la Kiev, cu miniştrii de Externe din Germania şi Ţările de Jos, discutând despre întărirea Ucrainei, despre un sfârşit mai rapid al acestui război, dar şi detalii despre cum pot participa la reconstrucţia după război a Ucrainei.
El a precizat că, în total, acum sunt 36 de misiuni diplomatice care operează în capitala Ucrainei, spunând că reluarea activităţii acestora este un gest important, care „confirmă încrederea Europei în viitorul Ucrainei”.
„Forţele armate ale statului nostru ne-au oferit veşti bune din regiunea Harkov. Ocupanţii sunt împinşi treptat departe de Harkov. Sunt recunoscător apărătorilor noştri care menţin lucrurile aşa cum sunt şi demonstrează o tărie cu adevărat superumană în a alunga armata de invadatori. Odată a doua cea mai puternică armată din lume”, a punctat el.
El a cerut oamenilor să nu răspândească „emoţii excesive”, spunând că nu ar trebui creată „o atmosferă de presiune morală specifică, atunci când unele victorii sunt aşteptate săptămânal şi chiar zilnic”.
„Forţele Armate ale Ucrainei fac totul pentrua elibera pământul nostru şi pe oamenii noştri. Pentru a elibera toate oraşele noastre - Herson, Melitopol, Berdeansk, Mariupol şi altele”, a continuat preşedintele ucrainean.
Zelenski a adăugat că un grup internaţional de experţi, conduşi de Michael McFaul şi Andriy Yermak, a propus o strategie pentru sancţiuni în domeniul energiei.
„Acesta este un document detaliat care descrie ce trebuie făcut pentru a face foarte dificil pentru Rusia să finanţeze acest război, dar în acelaşi timp ca economia globală să nu sufere pierderi din cauza restricţiilor privind resursele energetice ale Rusiei. Este un document schiţat raţional şi a început deja munca la implementarea sa”, a mai afirmat el.
Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti îndreptate către Europa
Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite dpa, citată de Agerpres.
Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.
Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de "violenţă crescută".
Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene spunând că "nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută". A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.
Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice.
Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică. Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi.
SUA ajută Ucraina cu 40 de miliarde de dolari
Un pachet uriaș de sprijin american pentru Ucraina - în valoare 40 de miliarde de dolari - a fost aprobat de Camera Reprezentanților a Statelor Unite.
Legea merge acum în Senat, unde este de așteptat să fie adoptată. Din cele 40 de miliarde - 6 ar urma să permită echiparea Ucrainei cu blindate și să-i consolideze apărarea antiaeriană.
Alte 9 miliarde sunt pentru instituțiile democratice ucrainene. De asemenea, pachetul are o mare componentă umanitară. Până acum, Statele Unite au eliberat deja aproape 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina.
Sursă text: digi 24.ro / news.ro
Sursă foto: Twitter @nexta_tv