RĂZBOIUL DIN UCRAINA, ZIUA 65
Zece răniţi în atacul cu rachete de la Kiev. Zelenski, către Biden: „Împreună putem opri cu agresiunea rusă şi să apărăm libertatea în Europa”
Este a 65-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața.
Zece răniţi în atacul cu rachete de la Kiev
Se pare că o rachetă a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidenţiale de 25 de etaje, rănind cel puţin 10 persoane, au declarat oficialii ucraineni în urma atacurilor ruse de joi seară. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că exploziile au lovit districtul central Shevchenkivskyi şi până acum trei persoane au fost spitalizate, scrie The Guardian, citat e news.ro.
Serviciul de Stat de Urgenţă a declarat că o explozie - despre care se crede că a avut loc în jurul orei 20.13 - a distrus parţial o clădire rezidenţială de 25 de etaje din districtul Shevchenkivskyi al capitalei.
У #Києві внаслідок ворожого обстрілу частково зруйновано житловий будинок. Рятувальники ліквідували пожежуhttps://t.co/U2iETPT7xv pic.twitter.com/k59EwzpoEo
— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) April 28, 2022
„Ca urmare a bombardamentelor inamice, a izbucnit un incendiu într-o clădire rezidenţială de 25 de etaje, cu distrugerea parţială a etajelor 1 şi 2”.
Aproximativ o oră mai târziu, serviciile de urgenţă au reuşit să stingă incendiul, operaţiunile de căutare şi salvare sunt încă în desfăşurare.
Potrivit datelor preliminare, cinci persoane au fost salvate şi zece au fost rănite.
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, a calificat, într-un mesaj pe Twitter, loviturile cu rachete ruseşti de la Kiev drept „un act odios de barbarie”.
Bombardamentele ruseşti asupra Kievului, în mijlocul unei vizite a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au avut ca scop „umilirea ONU”, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei faţă de instituţiile internaţionale, despre eforturile liderilor ruşi de a umili ONU şi despre tot ceea ce reprezintă organizaţia”, a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe canalul Telegram. Potrivit preşedintelui ucrainean, „cinci rachete” au căzut asupra capitalei.
Ministerul Apărării din Marea Britanie: Bătălia din Donbas este principalul obiectiv strategic al Rusiei
Bătălia de la Donbas rămâne principalul obiectiv strategic al Rusiei, pentru a-și atinge scopul declarat de a obține controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie în cel mai recent raport privind situația din Ucraina.
„În aceste regiuni, luptele au fost deosebit de grele în jurul Lysychansk și Severodonetsk, cu o încercare de avansare spre sud de la Izium spre Slovyansk.
Datorită rezistenței ucrainene puternice, câștigurile teritoriale ale Rusiei au fost limitate și obținute cu costuri semnificative pentru forțele ruse”, potrivit raportului.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 29 April 2022
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) April 29, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/94lb8T09GX
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/Shgw19Ejz0
10 soldați ruși au fost identificați deja ca suspecți în cazul crimelor de la Bucha
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că zece militari ruși au fost identificați deja ca suspecți în cazul crimelor de la Bucha. El a precizat că numele de familie ale suspecților sunt cunoscute și „s-a stabilit ce au făcut”, relatează CNN, citat de Digi 24.
Zelenski a spus că ancheta privind crimele comise de militarii ruși este în curs de desfășurare, dar că primii zece militari ruși din brigada 64 de pușcași motorizați a Forțelor Terestre Ruse au fost puși sub acuzare.
„Cunoaștem toate detaliile despre ei și acțiunile lor. Și îi vom găsi pe toți. La fel cum îi vom găsi pe toți ceilalți huligani ruși care au ucis și torturat ucraineni. Care au chinuit poporul nostru. Care au distrus case și infrastructura civilă din Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video de joi seară transmis pe rețelele sociale.
Cei zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi, joi, pentru presupuse crime de război comise la Bucha. Ei vor fi căutaţi, a anunţat Biroul procurorului general al Ucrainei pe contul de Telegram.
La rândul său, procurorul general ucrainean Irina Venediktova a publicat joi, pe pagina sa de Facebook, lista cu numele și fotografiile celor zece soldați ai Brigăzii 64 suspectați de încălcarea legilor războiului și torturarea civililor.
Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru ajutorul financiar suplimentar
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul financiar suplimentar al SUA ca un „pas foarte important”, potrivit dpa.
Zelenski a mulţumit atât preşedintelui Joe Biden, cât şi poporului american pentru ajutorul lor, exprimându-şi speranţa că şi Congresul SUA va „susţine repede” cele 33 de miliarde de dolari.
„Preşedintele Biden a spus bine astăzi că acest pas nu este ieftin”, a declarat Zelenski în alocuţiunea sa.
„Dar consecinţele negative ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva democraţiei sunt atât de mari pentru întreaga lume încât, în comparativ cu ei, acest sprijin din partea Statelor Unite este necesar. Împreună putem opri cu siguranţă agresiunea rusă şi să apărăm cu încredere libertatea în Europa”.
Din ultima sumă, 20 de miliarde de dolari ar fi folosite pentru ajutor militar, 8,5 miliarde de dolari ar fi acordate pentru ajutor economic. SUA s-au angajat deja să livreze arme şi muniţii în valoare de peste 3,7 miliarde de dolari către Ucraina de când au început atacurile de la Moscova la sfârşitul lunii februarie.
Congresul a adoptat în martie un buget care aloca 13,6 miliarde de dolari ajutor umanitar, economic şi militar pentru Ucraina până la sfârşitul lui septembrie, sume care vor creşte şi numărul de trupe americane în Europa şi sprijină ţările vecine cu Ucraina care au primit număr mare de refugiaţi.
Moscova respinge crearea unui coridor umanitar pentru ucrainenii baricadaţi în Azovstal
Rusia a respins apelurile la negocieri privind crearea unui coridor umanitar pentru toţi cei blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, transmite dpa.
„Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Viaţa şi îngrijirea lor medicală sunt garantate, dar nimic mai mult, a spus el. Moscova nu vrea să le acorde trecere în siguranţă, iar Dmitri Peskov a subliniat că negocierile nu sunt un subiect.
Joi, guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că Rusia împiedică luptătorii ucraineni răniţi să fie evacuaţi din Azovstal deoarece vrea să-i captureze, potrivit Reuters.
El a adăugat că Rusia blochează, de asemenea, eforturile de a conveni măsuri umanitare. "Vor să folosească ocazia pentru a-i captura pe apărătorii oraşului Mariupol, dintre care principalul (element) îl constitue ... regimentul Azov", a spus guvernatorul într-un briefing. "Prin urmare, partea rusă nu este de acord cu nicio măsură de evacuare a militarilor (ucraineni) răniţi".
„(Noua ofensivă) este în desfăşurare acum pentru a doua săptămână, iar inamicul nu şi-a îndeplinit obiectivele tactice sau strategice”, a spus Kirilenko. El a adăugat că, în pofida lipsei unui acord privind crearea de coridoare umanitare, doar 370.000 de locuitori au rămas în părţile din regiunea Doneţk controlate de autorităţile ucrainene, comparativ cu 1,67 milioane înainte de invazia rusă. Peste 270.000 de persoane au fugit din regiunea Doneţk cu trenuri şi aproape 80.000 au părăsit-o cu autovehicule.
Sursă text: newws.ro / digi24.ro
Sursă foto: Twitter @SESU_UA