RĂZBOIUL DIN UCRAINA, ZIUA 52
Cel puțin 10 morți, printre care un bebeluş de 7 luni și 35 de răniți la Harkov. Alte explozii la Kiev și Liov. Zelenski: Între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în război
Este a 52-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața. Coșmarul este departe de final. Noi orori ies la iveală în satele eliberate de sub ocupația rusă. Un adevărat masacru a avut loc la Bucha, unde au fost descoperite cadavre aruncate pe străzi, unele legate cu mâinile la spate și gropi comune unde se aflau sute de persoane.
Cel puțin 10 morți și 35 de răniți la Harkov
Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi alte 35 rănite în urma bombardamentelor de la Harkov, anunţă guvernatorul regiunii. Între cei ucişi se află şi un bebeluş de 7 luni, scrie lefigaro.fr.
Într-un prim raport, guvernatorul regional Oleg Singoubov a anunţat moartea a „şapte persoane, inclusiv un copil de şapte luni”.
„Ocupanţii au tras în una dintre zonele rezidenţiale ale oraşului Harkov. Din păcate, 34 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii”, a spus el.
Câteva ore mai târziu, Parchetul Regional a anunţat un bilanţ de zece persoane ucise şi 35 rănite. „Un număr de clădiri rezidenţiale au fost avariate sau distruse”, a adăugat el.
Alte explozii la Kiev și Liov
Explozii au fost auzite, sâmbătă, la primele ore în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Lviv, a informat presa locală, scrie Reuters.
Sâmbătă devreme, sirenele de raid aerian s-au auzit în cea mai mare parte a Ucrainei.
Nu a existat nicio confirmare oficială a exploziilor.
Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile.
Fire in #Kyiv's Hidropark this night. pic.twitter.com/verl4pRywo
— NEXTA (@nexta_tv) April 16, 2022
Sâmbătă, la primele ore ale dimineții s-au auzit explozii în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Liov, a informat presa locală, citată de The Guardian.
Sirenele de raid aerian s-au auzit în regiunea Kiev, dar și în centrul și vestul Ucrainei, inclusiv la Rivne, Liov, Ivano-Frankivsk, Volyn, Khmelnytsky, Vinnytsia, Zhytomyr.
Zelenski: Între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în război
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi, scrie Reuters.
Preşedintele Zelenski a declarat că situaţia militară din sudul şi estul ţării este „încă foarte dificilă”, în timp ce a lăudat lupta forţelor sale armate.
„Succesele armatei noastre pe câmpul de luptă sunt cu adevărat semnificative, semnificative din punct de vedere istoric. Dar încă nu sunt suficiente pentru a curăţa pământul nostru de ocupanţi. Îi vom mai bate”, a spus Zelenski într-o intervenţie video, solicitând din nou ca aliaţii să trimită arme mai grele şi un embargo internaţional asupra petrolului rusesc.
Rusia a declarat că a lovit ceea ce a descris ca fiind o fabrică de la periferia Kievului care producea şi repara rachetele antinavă, ca represalii pentru scufundarea de joi a navei amiral Moskva a flotei de la Marea Neagră.
Ucraina a spus că una dintre rachetele sale a provocat scufundarea crucişătorului Moskva, un simbol puternic al rezistenţei sale la un inamic mai bine înarmat. Moscova a declarat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată, după un incendiu provocat de o explozie de muniţie.
Statele Unite consideră că Moskva a fost lovit de două rachete ucrainene şi că au existat victime, deşi cifrele sunt neclare, a declarat un înalt oficial american.
Rusia a spus că peste 500 de marinari de la bordul navei Moskva au fost evacuaţi după explozie. Nici această afirmaţie, nici evaluarea SUA nu au putut fi verificate în mod independent.
2.864 persoane evacuate vineri, 363 din Mariupol
Vineri au fost create nouă coridoare umanitare pentru a permite oamenilor să iasă din zonele unde se duc lupte, din estul Ucrainei.
Vicepremierul ţării, Irina Vereşciuk, a declarat că 2.864 de persoane au reuşit să părăsească aceste regiuni vineri. Cifrele includ 363 de persoane din Mariupol, care au reuşit să iasă singure din oraşul devastat.
Trupele ruseşti ţin Mariupol sub asediu de săptămâni întregi şi refuză să accepte evacuarea organizată a oamenilor, fie de către autorităţile ucrainene, fie de către Crucea Roşie.
Persoanele evacuate astăzi se alătură celor peste cinci milioane de persoane care au fost forţate să îşi părăsească locuinţele de la începutul invaziei, potrivit ONU.
Zelenski i-a cerut lui Biden să numească Rusia „stat care sponsorizează terorismul”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut preşedintelui american Joe Biden, într-una dintre recentele lor conversaţii telefonice, să desemneze Rusia drept "stat care sponsorizează terorismul", potrivit unei persoane informate, scrie CNN.
Cererea lui Zelenski nu a fost la fel de urgentă ca solicitarea către liderii occidentali de a-i oferi arme suplimentare şi ajutor financiar, a spus persoana, dar a făcut-o ca parte a unui efort de a extinde condamnarea internaţională a Rusiei.
Biden nu a oferit un angajament ferm faţă de cererea lui Zelenski, care a fost anunţată pentru prima dată de The Washington Post.
Oficialii americani au refuzat anterior să excludă adăugarea Rusiei pe lista statelor ce sponsorizează terorismul, listă care include în prezent Coreea de Nord, Siria, Cuba şi Iran.
„Nu am nicio evaluare în acest moment. Evident, continuăm să analizăm acţiunile de pe teren şi acţiunile liderilor”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, reporterilor de la Casa Albă luna trecută.
Adăugarea Rusiei pe această listă ar fi o mişcare dramatică care ar escalada sancţiunile economice şi ar avea efecte secundare asupra ţărilor care încă fac afaceri cu Moscova.
Zelenski: Este dificil de prezis cât va dura războiul
Volodimir Zelenski spune că este dificil de prezis cât va dura războiul.
„Desigur, aud și predicții diferite. Am mult mai multe informații decât unele instituții media despre intențiile și capacitățile armatei ruse. Despre potențialul economiei ruse. Despre starea emoțională a societății din Rusia”, a spus președintele Ucrainei în mesajul video transmis în cursul nopții.
El a declarat că doi factori vor determina durata conflictului.
„Succesul armatei noastre pe câmpul de luptă este cu adevărat semnificativ. Important din punct de vedere istoric. Dar încă nu suficient pentru a ne curăța elibera pământul de ocupanți. Dar îi vom învinge. Sancțiunile împotriva Rusiei sunt foarte importante. Dureroase din punct de vedere economic. Dar încă insuficiente pentru ca mașina militară rusă să rămână fără mijloace de subzistență. Noi pledăm pentru altele mai puternice, mai distructive”, a afirmat el.
„Dacă cineva spune: an sau ani, eu răspund: poți face războiul mult mai scurt. Cu cât obținem mai devreme mai multe din armele pe care le-am cerut, cu atât vom fi mai puternici și cu atât mai repede va veni pacea”, a adăugat președintele Ucrainei.
Sursă text: news.ro / digi24.ro / hotnews.ro
Sursă foto: Twitter @nexta_tv