A 50-a zi de război în Ucraina
Ucrainenii anunță că au lovit cu rachete nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră: „S-a dus exact unde i-au spus soldații de pe Insula Șerpilor”
Este a 50-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața. Coșmarul este departe de final. Noi orori ies la iveală în satele eliberate de sub ocupația rusă. Un adevărat masacru a avut loc la Bucha, unde au fost descoperite cadavre aruncate pe străzi, unele legate cu mâinile la spate și gropi comune unde se aflau sute de persoane.
Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, grav avariată
Au apărut rapoarte contradictorii de la ucraineni și de la ruși în legătură cu incidentul în care a fost implicată nava de război a Rusiei, „Moscova”, din Marea Neagră. Autoritățile ucrainene au anunțat că au lovit-o cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată după un incendiu la bord care a provocat explozia muniției, scrie Digi 24.
The head of the #Odessa regional administration, Maxim Marchenko, confirms the information that the #Russian missile cruiser "Moskva" was attacked by "Neptune" anti-ship missiles and got serious damage. pic.twitter.com/N9jovoEp66
— NEXTA (@nexta_tv) April 13, 2022
Potrivit Interfax, tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza. Un oficial ucrainean a declarat anterior că Moskva a fost lovit de două rachete anti-navă, dar nu a oferit nicio dovadă.
„Ca urmare a unui incendiu pe crucișătorul de rachete Moskva, muniția a explodat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost evacuat complet”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat că nava Moskva a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun, dar nu a furnizat dovezi.
„A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”, a declarat el într-o postare online. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Oleksii Arestovich, consilier al lui Zelenski, a confirmat lovitura: „Arde foarte tare. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor”, a spus el, adăugând că „510 membri ai echipajului” se află la bord.
Autoritățile din Sumî găsesc tot mai multe cadavre ale civililor omorâți de ruși
Tot mai multe cadavre ale civililor torturați și uciși de ruși sunt descoperite de autoritățile din Sumî. Oamenii găsiți au mâinile legate la spate și sunt împușcați în cap, scrie CNN.
Autoritățile din Sumî au declarat că numărul cadavrelor descoperite după retragerea forțelor ruse este tot mai mare de la o zi la alta.
Șeful administrației militare regionale Sumî a declarat că sunt peste 100 de morți găsiți și că este vorba despre civili care nu erau înarmați.
„Mulți oameni au fost găsiți morți cu mâinile legate la spate, având semne că au fost torturați și apoi împușcați în cap”, a spus Dmitro Zhyvytskyi. Potrivit acestuia, încă sunt oameni ținuți captivi și au loc zilnic negocieri pentru ca ei să fie eliberați la schimb cu alți prizonieri.
Zelenski: Refuzul preşedintelui Macron de a denunţa un genocid în Ucraina este foarte dureros
Volodimir Zelenski a catalogat refuzul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a denunţa un genocid în Ucraina de către armata rusă drept „foarte dureros”. Macron a avertizat asupra unei „escaladări a cuvintelor”, întrebat fiind de declarația făcută de omologul său american, Joe Biden, care l-a acuzat pentru prima dată pe Vladimir Putin de genocid.
„Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi”, a spus preşedintele Zelenski la o conferinţă de presă comună cu şefii de stat polonez, lituanian, estonian şi leton, aflaţi în vizită la Kiev.
„Voi face tot posibilul pentru a discuta această problemă cu domnul Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine când îşi va găsi timp”, a adăugat Zelenski, miercuri, în conferința de presă.
Miercuri, preşedintele francez a ales să nu folosească termenul „genocid” folosit de omologul său american Joe Biden pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru acţiunile armatei ruse în Ucraina.
Drona militară prăbușită la Zagreb purta o bombă
Drona militară de mari dimensiuni care s-a prăbușit acum o lună în capitala Croației, venind probabil din zona de război din Ucraina, avea la bord o bombă improvizată. Era umplută cu un tip necunoscut de explozibil - spun anchetatorii.
Aeronava fără pilot a trecut prin România și Ungaria înainte de a exploda lângă un cămin studențesc din Zagreb. Zeci de mașini au fost avariate, dar nu au fost victime.
Anchetatorii au găsit urme de explozibili, fragmente de bombă aeriană, precum și alte urme care indică faptul că nu era o dronă de cercetare. Anchetatorii au stabilit că este vorba despre un aparat sovietic fabricat în anii 70.
Nu se știe însă, cine a lansat-o. Acest tip de dronă este folosit în prezent de forțele ucrainene, dar și armata rusă ar fi putut lansa aeronava.
Spitalul din Mariupol, distrus complet
Au apărut imagini noi din Mariupol, portul la Marea Azov, care a fost bombardat fără oprire din prima zi de război.
În înregistrarea apărută pe rețelele de socializare se vede cum spitalul din oraș a fost distrus complet.
OSCE: #Russia committed war crimes by shelling maternity hospital and drama theater in #Mariupol
— NEXTA (@nexta_tv) April 13, 2022
Organization for Security and Cooperation in #Europe released a more than 100-page report on events in #Ukraine from February 24 to April 1.
The full report: https://t.co/2ijet28KP2 pic.twitter.com/MkbcZclEYs
Ajutor american de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina
SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin se află printre echipamentele trimise.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este vorba de 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoţite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare anti-artilerie mobile AN/TPQ36 şi două radare antiaeriene AN/MPQ64 „Sentinel”.
Această nouă tranşă include şi 300 de drone „kamikaze” Switchblade, precum şi 500 de rachete Javelin şi „mii de alte sisteme antitanc”, la care se adaugă 200 de vehicule blindate M113 şi 100 de vehicule blindate uşoare Humvee.
Joe Biden şi-a dat acordul şi pentru trimiterea de 11 elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică, destinate armatei afgane, înainte ca aceasta să capituleze în faţa talibanilor.
John Kirby a precizat că acestea provin din stocurile armatei americane, sunt disponibile imediat şi vor fi livrate „cât mai curând posibil”.
Ucrainenii negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia
Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl
Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.
Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei.
⚡️Ministry of Internal Affairs: Negotiations ongoing for the exchange of 169 servicemen of Ukraine's National Guard captured at Chornobyl.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 14, 2022
According to the Minister of Internal Affairs Denys Monastyrsky, Russian forces have taken the soldiers to Russia and Belarus.
Aproape 2000 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse
Ministerele Apărării ucrainene şi ruse indică în mod regulat numărul soldaţilor inamici ucişi, fără ca acest lucru să poată fi verificat dintr-o sursă independentă, subliniază AFP.
Kievul a declarat marţi că a ucis 19.600 de soldaţi ruşi de la începutul invaziei. Moscova, la rândul ei, a susţinut pe 25 martie că a ucis 14.000 de soldaţi ucraineni într-o lună.
În ceea ce priveşte propriile pierderi militare, cele două ţări sunt mai discrete. După ce a tăcut mult timp, Rusia a precizat, pe 25 martie, că a pierdut 1.351 de soldaţi de la începutul războiului.
Sursă text: hotnews.ro / digi24.ro / news.ro
Sursă foto: news.ro / CNN