RĂZBOIUL DIN UCRAINA, ZIUA 48
Trei morți și opt răniți în urma atacurilor din Doneţk. Peste 10.000 de civili au murit la Mariupol, de la izbucnirea conflictului. Zelenski: Ocupanţii au lăsat mine peste tot
Este a 48-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Bărbații au rămas în urmă să lupte pentru țara lor, în timp ce femeile au împachetat un geamantan în grabă și au fugit cu copiii din calea morții. Culoarele umanitare menite să faciliteze evacuarea civililor au fost și ele atacate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața. Coșmarul este departe de final.
SUA și Marea Britanie analizează rapoarte conform cărora arme chimice au fost folosite de forțele ruse în atacurile asupra Mariupolului. Primarul orașului a anunțat că peste 10.000 de civili au murit, de la începutul războiului. Trei morți și opt răniți, înregistrați și în urma atacurilor din Doneţk. Volodimir Zelenski acuză rușii că au lăsat mine peste tot.
Peste 10.000 de civili au murit la Mariupol
Peste 10.000 de civili au murit în oraşul Mariupol, de la startul invaziei, a anunţat primarul Vadim Boicenko, potrivit The Guardian. Boicenko a precizat că bilanţul deceselor ar putea depăşi 20.000.
El i-a acuzat pe ruşi că au blocat convoaiene umanitare către oraş în tentativa de a ascunde carnagiul.
Boicenko a vorbit şi despre afirmaţii ale oficialilor ucraineni că armata rusă a adus echipamente mobile de incinerare pentru a scăpa de cadavrele victimelor asediului: „Au venit crematorii mobile sub formă de camioane”.
Primarul a mai afirmat că soldaţii ruşi au dus multe cadavre la un centru comercial unde există depozite şi frigidere.
Trei morţi şi opt răniţi în urma atacurilor din Doneţk
Trei persoane au murit şi opt au fost rănite, în urma atacurilor ruseşti din regiunea ucraineană Doneţk, a anunţat, luni seară, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, potrivit Reuters.
Kirilenko a anunţat, într-un mesaj pe Telegram, că trei persoane au fost ucise şi opt civili au fost răniţi luni în urma atacurilor ruseşti în regiunea ucraineană Doneţk, în estul Ucrainei.
Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent versiunea guvernatorului cu privire la acest atac.
Alţi cinci civili au fost ucişi n cursul zilei de duminică, potrivit guvernatorului.
Zelenski: Ocupanţii au lăsat mine peste tot
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit, el precizând că şi acest lucru trebuie să fie considerat crimă de război.
„În regiunile din nordul ţării, din care ocupanţii au fost goniţi, continuă munca pentru aducerea siguranţei. În primul rând, eliminarea minelor. Trupele ruse au lăsat în urmă zeci, dacă nu sute de mii de obiecte periculoase. Acestea sunt abuze care nu au explodat, mine. Zilnic se elimină mii de astfel de obiecte. Ocupanţii au lăsat mine peste tot. În casele asediate. Pe străzi, pe câmpuri. Au minat proprietăţile oamenilor, maşini, uşi. Au făcut totul conştient, pentru a face revenirea în zonele acestea după eliberare cât mai periculoasă posibil. Din cauza acţiunilor armatei ruse, teritoriul nostru este în prezent printre cele mai ‘contaminate’ cu mine din lume. Şi cred că asta trebuie de asemenea să fie considerată o crimă de război a trupelor Rusiei. Ei au făcut deliberat totul pentru a ucide sau a mutila cât mai mulţi oameni posibil, chiar şi atunci când au fost forţaţi să se retragă de pe pământul nostru. Fără ordinele corespunzătoare, nu ar fi făcut-o”, a spus Zelenski.
El a precizat că se lucrează la o cale legală şi cât mai rapidă pentru ca ocupanţii să fie traşi la răspundere. „Lucrăm la o cale legală pentru a-i aduce pe ocupanţi în faţa justiţiei, o cale eficientă şi cât mai rapidă posibil. Pentru a nu aştepta decenii până când procedurile legale internaţionale se vor încheia, ci pentru a se accelera cursul justiţiei”.
Zelenski a vorbit şi despre posibila folosire de arme chimice de către ruşi: „Astăzi, ocupanţii au emis un nou comunicat, care este mărturie a pregătirilor lor pentru o nouă etapă a de teroare împotriva Ucrainei şi a apărătorilor noştri. Unul dintre cei care au vorbit în numele ocupanţilor a afirmat că ei ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor Mariupolului. Tratăm acest lucru cu seriozitate. Vreau să le amintesc liderilor mondiali că posibila folosire de arme chimice de către armata rusă s-a discutat deja. Şi deja atunci se presupunea că este necesară o reacţie mai dură şi mai rapidă împotriva agresiunii Rusiei”.
De asemenea, Volodimir Zelenski a anunţat că vor urma noi sancţiuni pentru Rusia şi a precizat că acestea trebuie să includă şi un embargo cu privire la petrol. „Uniunea Europeană a început să discute al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Este timpul ca acest pachet să fie făcut astfel încât dintre Rusia să nu se mai audă niciun cuvând despre arme de distrugere în masă. Un embargo împotriva Rusiei cu privire la petrol este obligatoriu”.
Marea Britanie și SUA verifică folosirea armelor chimice în atacurile asupra portului Mariupol
Marea Britanie încearcă să verifice informaţii cu privire la posibila folosire de arme chimice de către forţele ruse la Mariupol, oraş asediat de peste o lună, a anunţat ministrul britanic al Afacerilor Externe, potrivit Le Figaro citat de News.ro.
„Informaţii indică faptul că forţele ruse este posibil să fi folosit agenţi chimici într-un atac împotriva populaţiei din Mariupol. Colaborăm urgent cu partenerii pentru a verifica detaliile”, a precizat Liz Truss pe contul său de Twitter.
„Orice folosire a unor astfel de arme ar reprezenta o escaladare brutală în acest conflict şi le vom cere socoteală lui Putin şi regimului său”, a adăugat ea.
Și John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că SUA sunt la curent cu informaţiile care circulă pe reţelele de socializare cu privire la posibila folosire de arme chimice la Mariupol.
„Nu putem deocamdată să conformăm şi vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape. Aceste informaţii, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare”, a afirmat el.
Parlamentara ucraineană Ivanna Klimpuş a notat luni seară pe Twitter că la Mariupol s-a folosit o substanţă necunoscută şi că victimele au simptome de insuficienţă respiratorie.
„Cel mai probabil arme chimice”, a adăugat ea. Regimentul ucrainean Azov a anunţat că o dronă a ruşilor a eliberat o substanţă toxică asupra soldaţilor şi civililor la Mariupol. Mai multe persoane ar avea probleme respiratorii şi neurologice ca urmare a atacului.
Peste 4.000 de persoane au fost evacuate luni din zonele în care continuă luptele
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat că 4.354 de persoane au fost evacuate luni din zonele în care luptele continuă, inclusiv câteva sute din Mariupol, unde forţele ruse îşi întăresc poziţia, transmite CNN.
Vereşciuk a precizat că 556 de persoane au fost evacuate din Mariupol şi alte 3.298 de persoane din alte oraşe din sudul Ucrainei, inclusiv Melitopol şi Berdiansk, care sunt ambele ocupate de forţele ruse.
Evacuaţii au fost duşi în oraşul Zaporojie.
Vereşciuk a mai precizat că peste 500 de persoane au fost evacuate din localităţi din regiunea Donbas, care au fost aproape constant bombardate în ultimele zile.
Toate oraşele au suferit distrugeri la scară largă, deoarece centrul ofensivei ruse s-a mutat în zonă.
Oficialul a afirmat că, „pentru a treia zi consecutiv, ocupanţii încalcă acordurile pentru a asigura trecerea unui convoi de autobuze din Zaporojie pentru a evacua oamenii din Berdiansk (la aproximativ 80 de kilometri de Mariupol), Tokmak şi Enerhodar”.
„Îi ţin la punctul de control din Vasîlivka”, a transmis oficialul.
Sursă text: news.ro / hotnews.ro / dailymail.co.uk
Sursă foto: news.ro / AP via Daily Mail