RĂZBOIUL DIN UCRAINA, ZIUA 47.
Noi orori ies la iveală în satele eliberate de sub ocupația rusă. Forțele ruse se pregătesc pentru un nou asalt în est. Zelenski: „Ne luptăm. Ne apărăm. Respingem atacurile”
Coșmarul din Ucraina este departe de final, la 47 de zile de la declanșarea conflictului. Au murit oameni nevinovați, milioane de familii au fost destrămate. În timp ce bărbații au rămas în urmă să-și apare țara, femeile și-au luat copiii și un bagaj cu strictul necesar și au trecut granițele pentru a-i proteja pe cei mici de ororile războiului. Cei care au rămas în țară au parte de un adevărat iad. Orașele arată ca scoase dintr-un film apocaliptic. Noi orori ies la iveală în satele eliberate de sub ocupația rusă.
Forțele ruse se regrupează pentru o nouă fază a războiului, un nou asalt pe care îl pregătesc în est, avertizează serviciul militar de informații al Marii Britanii. La rândul lui, Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să se pregătească pentru atacuri și mai puternice ale rușilor, potrivit Digi 24.
Forțele ruse se pregătesc pentru un nou asalt în est
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că va avea loc o ofensivă nu doar Mariupolului, ci și asupra capitalei Kiev și a altor orașe ucrainene, scrie BBC.
Într-un videoclip postat luni pe Telegram, Kadîrov a spus că va „elibera complet [regiunile de est Luhansk și Donețk]... și apoi va lua Kievul și toate celelalte orașe”.
„Vă asigur că nici un pas nu va fi făcut înapoi”, a spus el.
Declarația vine pe fondul atacurilor intensificate în estul Ucrainei.
Zelenski: „Au început un război la scară largă şi se comportă ca şi cum noi suntem de vină”
„Au început un război la scară largă şi se comportă ca şi cum noi suntem de vină”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. El s-a adresat duminică naţiunii sale, numindu-i pe ucraineni „cei mai curajoşi oameni ai celei mai bune ţări din lume”, potrivit CNN.
„Ne apropiem de sfârşitul unei săptămâni”, a spus Zelensky în discursul său, pe care l-a ţinut în mod regulat în timpul atacului Rusiei asupra ţării.
„Lupta noastră pentru libertate, pentru stat. Încă o săptămână în care Ucraina a rămas în viaţă, în ciuda tuturor eforturilor Rusiei de a ne distruge. Ne luptăm. Ne apărăm. Respingem atacurile”, a spus liderul ucrainean.
Zelenski a arătat că naţiunea face tot ce poate pentru a câştiga războiul şi a acuzat conducerea rusă că „minte” în eforturile de a de dezvinovăţi. „Când laşitatea creşte, totul se transformă în catastrofă”, a continuat el. „Când oamenii nu au curajul să-şi recunoască greşelile şi să-şi ceară scuze, să se conformeze realităţii şi să vadă că se transformă în monştri”.
Preşedintele ucrainean a spus că Rusia a pierdut contactul cu realitatea, acţionând ca agresori, dar acuzând Ucraina pentru acţiunile comise de trupele ruse, inclusiv crimele de la Bucha, lovitura cu rachete asupra gara din Kramatorsk şi „fiecare oraş distrus şi sat ars”. El a adăugat că Rusia, temându-se de înfrângere, va lansa mai multe acţiuni în estul Ucrainei.
„Dar suntem pregătiţi”, a spus preşedintele, promiţând Ucrainei că se va asigura că are suficiente arme şi va cere sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei, astfel încât să se facă dreptate.
Noi orori ies la iveală în satele eliberate de sub ocupația rusă
Pe măsură ce trupele ruse s-au retras în zona de est a Ucrainei, tot mai multe orori sunt descoperite în satele eliberate, relatează BBC. În jur de 1.000 de oameni trăiau în Andriivka, undeva la 60 de km de capitala Kiev. Cel puțin 40 au fost uciși de armata rusă.
Satul a fost devastat, clădirile sunt acum o ruină. Anton Ischenko tocmai împlinise 23 de ani când a fost luat de-acasă de soldații ruși, sub amenințarea armei.
Familia i-a găsit trupul neînsuflețit o lună mai târziu, odată ce trupele ocupante s-au retras.
Trupul era atât de mutilat încât nu l-au putut identifica decât după haine, transmite BBC.
„Poate dacă ar fi plecat să lupte în altă zonă, s-ar fi întors aici întreg”, spune mama lui, Tetiana, plângând. „Când soțul meu le-a spus rușilor- luați-mă pe mine în locul lui- rușii au îndreptat armele spre el. Mergi acasă sau vă ucidem pe amândoi”.
Satele și orașele devastate din zona Kiev și Cernihiv, de unde rușii s-au retras, sunt locurile de unde autoritățile strâng probe privind crimele de război comise de Rusia. Andriivka se alătură unei liste în creștere, după masacrul de la Bucha sau Irpin, prezentând urme ale atrocităților armatei ruse care a vizat în mod deliberat ținte civile.
„Am vrut să-l îngropăm separat, cu slujbă și preot, nu într-o groapă comună”, spune Tetiana, stând în cimitir, lângă mormântul fiului ei. „Am două fete, el era singurul nostru băiat”.
Peste 1.200 de cadavre au fost descoperite în gropi comune în apropierea Kievului
Oficialii ucraineni au descoperit peste 1.200 de cadavre în gropi comune din satele din regiunea Kiev - în timp ce rezidenții din estul țării sunt avertizați să fugă de la o nouă ofensivă masivă a Rusiei, potrivit Daily Mail.
Obuzele puternice au bombardat locuitorii din regiunile de est ale țării pe tot parcursul weekendului - adăugând victimelor tot mai mari la șase săptămâni de conflict. Procurorul ucrainean Venediktova a confirmat că până acum au fost găsite 1.222 de cadavre doar în regiunea din jurul Kievului.
Cu majoritatea orașelor și satelor din jurul Kievului acum confiscate, descoperirile de gropi comune și victime civile au declanșat un val de condamnări internaționale, în special pentru decesele în orașul Bucha, la nord-vest de capitală.
ONU: Peste 4,5 milioane de refugiați au părăsit Ucraina
Peste 4,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, în 24 februarie, majoritatea trecând granițele în țările vecine, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), citat de CNN.
„Escaladarea conflictului din Ucraina a provocat victime în rândul civililor și distrugerea infrastructurii civile, forțând oamenii să își părăsească locuințele în căutarea de siguranță, protecție și asistență”, a declarat UNHCR într-un comunicat.
Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați, cu aproape 2,6 milioane de persoane. În România, Ungaria și Republica Moldova au intrat aproape 2 milioane de refugiați ucraineni.
Sursă text: digi24.ro / hotnews.ro / news.ro / dailymail.co.uk
Sursă foto: hotnews.ro/ reuters.rom