dobroge.tv

Live

Alegeri prezidențiale în Franța. Emmanuel Macron şi Marine Le Pen merg în turul doi

Alegeri prezidențiale în Franța. Emmanuel Macron şi Marine Le Pen merg în turul doi
11 aprilie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Principalii doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Franţa, actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politician de extremă-dreapta Marine Le Pen, s-au calificat duminică în finală prezidențială din 24 aprilie, scrie Digi 24.

Potrivit estimărilor a trei institute de sondare, Macron se află în frunte cu scoruri între 28,6 şi 29,7%, la finalul unei campanii puternic perturbate de pandemie şi de războiul din Ucraina, scrie Agerpres.

Marine Le Pen (Rassemblement national, RN) s-a plasat a doua, obţinând între 23,5 şi 24,7% potrivit estimărilor Opinionway, Ifop şi Harris, în faţa lui Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, care oscilează între 19,8% şi 20,5%.

Absenteismul la vot a fost puternic, între 26,2% şi 29,1%, ilustrând neîncrederea tot mai mare a francezilor în clasa politică. În 2017, rata absenteismului a fost de 22,2%.

Marine Le Pen, care a fost învinsă de Emmanuel Macron în 2017, nu a părut niciodată atât de aproape de victorie, conform sondajelor preelectorale, care o dau perdantă la o foarte mică diferenţă, în marja de eroare, notează AFP.

Ea pare însă să aibă o rezervă relativ mică de voturi pentru turul decisiv, având în vedere scorului celuilalt candidat de extremă-dreapta, Eric Zemmour (între 6,8% şi 7%). Configuraţia actuală îi este totuşi mai favorabilă decât în 2017, când nu dispunea practic de o rezervă clară.

La scrutinul de duminică, dreapta tradiţională (Republicanii) a înregistrat un scor slab fără precedent, prin Valérie Pécresse, de circa de 5%. O înfrângere zdrobitoare a suferit Partidul Socialist, a cărui candidată Anne Hidalgo este cotată cu 1,9-2,1% din voturi.

Un sondaj Ipsos cu privire la intențiile de vot din turul al doilea, efectuat după ce secțiile de votare s-au închis duminică, a sugerat că Emmanuel Macron va câștiga 54% din voturile populare pe 24 aprilie, iar Marine Le Pen 46% din sufragii. Aproximativ 12% dintre respondenți au declarat că sunt încă indeciși.

Sondajul sugerează că Macron va câștiga sprijinul unei majorități a alegătorilor Verzilor și de centru-dreapta, în timp ce Le Pen va câștiga sprijinul a 85% din electoratul lui Eric Zemmour. Alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon au fost împărțiți mai mult sau mai puțin egal între susținerea lui Macron (34%), Le Pen (30%) și abținere.


Sursă foto: moroccolatestnews.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233