Spania, în situație critică
În faţa epidemiei de coronavirus, Spania se regăseşte într-o situaţie critică, cu cele mai îngrijorătoare cifre din Europa occidentală în privinţa infectărilor cu Covid-19. Deja unele țări au extins avertismente turiștilor din aceasta țară, considerând că este o zonă cu risc ridicat.
Spania a comunicat la începutul acestei saptamani o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice de COVID-19 în ultimele şapte zile, adică mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia împreună.
Cu 323.000 de cazuri, este prima ţară din Europa Occidentală, a 11-a din lume şi îşi devansează mult vecinii cu 108 de cazuri la 100.000 de locuitori faţă de 28 în Franţa, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania şi 8 în Italia. Multe ţări europene impun carantina celor care revin din Spania. Germania a extins deja avertismente contra turiştilor din Spania, clasând Madrid şi Ţara bascilor drept zone de risc.
Spania a înregistrat peste 500 de focare de infectare de la primul val şi cunoaşte cea mai mare răspândire comunitară. Pe 21 iunie s-a pus capăt celei mai stricte izolări din lume, în timpul căreia populaţia a fost obligată să rămână la domiciliu mai multe săptămâni. La această dată, autorităţile înregistrau 238 de noi cazuri pe zi şi o medie de 8 cazuri la 100.000 de locuitori, departe de statistica de la mijlocul lui iulie.
Guvernul îşi apără măsurile adoptate, amintind că aceste cazuri cresc pe măsură ce testele se multiplică. Spania înregistra 950 de morţi pe zi în timpul vârfului primului val, faţă de 253 în total de la sfârşitul perioadei de izolare, bilanţul ajungând la 28.576 de decese.