dobroge.tv

Live

Ziua 39 de război în Ucraina

Explozii puternice la Odesa. Ucrainenii preiau controlul total asupra Kievului. Zelenski: Trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbas şi sudul Ucrainei

Explozii puternice la Odesa. Ucrainenii preiau controlul total asupra Kievului. Zelenski: Trupele ruseşti vor să captureze regiunea Donbas şi sudul Ucrainei
03 aprilie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Este ziua 39 de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Bărbații au rămas în urmă să lupte pentru țara lor, în timp ce femeile au împachetat un geamantan în grabă și au fugit cu copiii din calea morții. Culoarele umanitare menite să faciliteze evacuarea civililor au fost și ele atacate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața. Coșmarul este departe de final.

Odesa a fost bombardată din aer de forțele ruse, care au luat țintit, azi-noapte, depozite de combustibil. Conform ministerului apărării din Marea Britanie, armata lui Vladimir Putin a devenit mai activă în aer în ultima perioadă. De asemenea, rușii se concentrează acum pe sudul și estul Ucrainei, unde sunt și autoproclamatele republici separatiste, în regiunea Donbas, potrivit Digi 24.

Explozii puternice la Odesa

Mai mulţi jurnalişti au semnalat o serie de explozii în oraşul Odesa, duminică dimineaţă, şi au precizat că depozite de combustibil sunt în flăcări, relatează The Guardian.

Trezit la Odesa de o serie de exprozii puternice, care par să vină din locuri diferite din oraş. Se aud din nou avertismentele de raid aerian, prima dată declanşate la 04.30. Fum negru pe cer deasupra Odesei, după ce s-au auzit explozii puternice în această dimineaţă, aproximativ la ora 06.00”, a notat Richard Gainsford, corespondent ITV.

El a postat apoi şi imagini cu terminale de depozitare a combustibilului în flăcări, precizând că au avut loc atacuri cu rachete. „Am numărat cel puţin cinci puncte de impact separate”, a adăugat jurnalistul.

A scris despre explozii şi Isabelle Khushudian, corespondent Washington Post. „Explozii puternice la Odesa. Geamurile camerei mele de hotel s-au zguduit. Nu este clar ce s-a întâmplat”, a fost postarea sa iniţială, urmată, după o oră, de precizări: „Se pare că cel puţin un depozit de combustibil din/de lângă port a fost lovit. Flăcările sunt încă vizibile la baza coloanelor de fum”.

Şi Reuters a notat că au avut loc câteva explozii la Odesa, iar în social media au apărut şi alte imagini.

Exploziile (cel puţin şase de diverse intensităţi) s-au resimţit la kilometri distanţă, iar de la complexul lovit se ridicau trei coloane de fum care putea fi văzute din tot oraşul.

Întreaga regiune Kiev a fost eliberată

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a anunţat, sâmbătă seară, că forţele ucrainene au eliberat „întreaga regiune Kiev”, informează bbc.com.

Irpin, Bucea, Hostomel şi întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadatori”, a precizat Maliar în social media.

În unul dintre oraşele eliberate, Bucea, s-au găsit pe străzi unii civili executaţi, cu mâinile legate şi saci pe cap, notează The Guardian.

Primarul Anatoli Fedoruk a declarat pentru AFP că deja au fost îngropaţi 280 de oameni într-o groapă comună. Unii dintre cei ucişi aveau doar 14 ani. „Toţi aceşti oameni au fost împuşcaţi, ucişi, împuşcaţi în cap din spate”.

Zelenski: Rusia vrea estul și sudul Ucrainei

Zelenski a afirmat că trupele ucrainene au recâştigat controlul în zone din Kiev şi Cernigău.

Sunt tot mai multe steaguri ucrainene în zone care au fost ocupate temporar”, a declarat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat că Ucraina îşi întăreşte poziţiile în direcţia estică şi în Donbas.

Suntem conştienţi că inamicul are rezerve pentru a creşte presiunea în est. Care este obiectivul trupelor ruseşti? Vor să captureze atât Donbasul, cât şi sudul Ucrainei. Care este obiectivul nostru? Să ne apărăm pe noi înşine, libertatea noastră, teritoriul nostru şi poporul nostru”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a elogiat „curajul şi rezistenţa” celor care apără oraşele ucrainene, dar a subliniat că ţara sa nu a primit încă suficiente sisteme moderne anti-rachetă din partea aliaţilor occidentali.

Zelenski a vorbit despre „eroicul Mariupol” şi despre locuitorii din Energodar, în sud, asupra cărora ruşii au tras focuri de armă în timp ce protestau faţă de invazie.

Zelenski l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban , afirmând că „a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin”.

El a precizat că a vorbit franc despre Orban şi că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus.

Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipseşte. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova”, a conchis el.


Sursă text: news.ro / Digi 24 / Daily Mail

Sursă foto: Twitter @richardgaisford / Twitter @Saint_Just1965

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233