A 33-a zi de război în Ucraina
Armata ucraineană anunță că Rusia a retras trupe din jurul Kievului. O nouă rundă de negocieri la Istanbul. Zelenski: Vrem pacea. Fără întârziere
Coșmarul din Ucraina este departe de final, la 33 de zile de la declanșarea conflictului. Au murit oameni nevinovați, milioane de familii au fost destrămate. În timp ce bărbații au rămas în urmă să-și apare țara, femeile și-au luat copiii și un bagaj cu strictul necesar și au trecut granițele pentru a-i proteja pe cei mici de ororile războiului. Cei care au rămas în țară au parte de un adevărat iad. Orașele arată ca scoase dintr-un film apocaliptic, în Mariupol locuitorii nu mai au curent electric, apă și mâncare. „Culoarele umanitare”, menite să faciliteze evacuarea în siguranță a civililor, au fost și ele bombardate. Ucrainenii trăiesc o adevărată dramă.
Peste 1.100 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit unui bilanț publicat de Națiunile Unite. În același timp, organizația avertizează că numărul real al morților și al răniților este mult mai mare, dar sunt zone întregi în care este imposibil de stabilit exact un bilanț. Cernihiv este un alt oraș distrus de atacurile rusești. Oamenii care au rămas acolo nu mai au apă, încălzire și energie electrică. Pe de altă parte, forțele armate ucrainene au transmis că trupele ruse au fost respinse duminică din mai multe localităţi, scrie Digi 24.
Armata ucraineană: Rusia a retras trupe din jurul Kievului
Armata ucraineană a anunţat, în cel mai recent raport operaţional, că Rusia a retras trupe care se aflau în jurul Kievului, după ce a suferit „pierderi semnificative”, notează The Guardian.
Retragerea a „micşorat semnificativ” intensitatea agresiunii Rusiei şi a forţat unele unităţi să se regrupeze în Belarus.
Ucrainenii au adăugat că ei cred că Rusia transportă rachete Iskander către Kalinkocichy, în regiunea Gomel din sud-estul Belarusului.
Zelenski: Vrem pacea. Fără întârziere
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs, că nimeni nu va putea ascunde interesele Ucrainei în birouri politice şi a subliniat că ţara sa îşi doreşte pacea „fără întârziere”.
„Voi face în continuare apel la parlamentele altor ţări. Săptămâna va fi foarte ocupată din punct de vedere diplomatic. Drept urmare, nimeni nu va fi capabil să ascundă interesele Ucrainei undeva în birouri politice sau în birocraţie.
Nu vom lăsa pe nimeni să uite de oraşele noastre, de Mariupol şi de alte oraşe ucrainene pe care le distrug soldaţii ruşi. Din ce în ce mai mulţi oameni din lume sunt de partea Ucrainei, de partea binelui în această luptă cu răul. Şi dacă politicienii nu ştiu să îi urmeze pe oameni, îi vom învăţa. Aceasta este baza democraţiei noastre”, a spus Zelenski.
„Urmează o nouă rundă de negocieri, pentru că vrem pacea. Cu adevărat. Fără întârziere. După cum am fost informat, există oportunitatea şi necesitatea unei întâlniri faţă în faţă în Turcia. Nu este rău. Să vedem rezultatul. Priorităţile noastre la negocieri se ştiu. Suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială sunt fără îndoială. Garanţiile de securitate pentru statul nostru sunt obligatorii. Scopul nostru este evident – pace şi revenirea la o viaţă normală în ţara noastră cât de curând posibil”, a mai declarat el.
Volodimir Zelenski a vorbit şi despre faptul că după ce a acordat un interviu presei din Rusia Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere mass-media, a lansat un avertisment către presă să nu îl publice.
„Astăzi este ziua în care vedem din nou şi din nou cât de departe suntem de Federaţia Rusă. Imaginaţi-vă, erau speriaţi acolo, la Moscova, de interviul meu pentru jurnaliştii ruşi. Când jurnaliştii se pregăteau să publice interviul – şi am vorbit cu ei după-amiază - agenţia de cenzură a Rusiei a venit cu o ameninţare. Asta au scris – cer să nu fie publicată conversaţia. Ar fi ridicol dacă nu ar fi tragic”, a spus Zelenski.
Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc marţi
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, „au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat duminică, relatează CNN.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că negocierile vor avea loc marţi.
Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat în cursul zilei de duminică că întâlnirea va avea loc luni. Rundele anterioare de negocieri nu au avut rezultatele dorite.
Erdogan şi Putin au discutat despre „cea mai recentă situaţie din războiul Rusia-Ucraina” şi despre eforturile de negociere dintre Rusia şi Ucraina, conform comunicatului.
„În timpul întâlnirii, preşedintele Erdogan a subliniat necesitatea încetării focului şi stabilirii păcii între Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil şi îmbunătăţirii situaţiei umanitare din regiune şi a afirmat că Turcia va continua să contribuie în orice mod posibil pe parcursul acestui proces”, se adaugă în comunicat.
Daunele economice depășesc 63 de miliarde de dolari
Infrastructura din Ucraina a suferit daune în valoare de peste 63 de miliarde de dolari de când Rusia a invadat ţara, estimează Kiev School of Economics, potrivit bbc.com.
Conform estimării – care ia în calcul impactul economic al invaziei până la 24 martie – cel puţin 4.431 de clădiri rezidenţiale au suferit daune, au fost distruse sau au fost confiscate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru 92 de fabrici şi depozite şi 378 de şcoli.
În plus, au fost distruse, au suferit daune sau au fost capturate 12 aeroporturi şi şapte centrale electrice.
Școlile din Kiev reiau cursurile online
În timp ce bombardamentele continuă, la Kiev se reiau cursurile în școli. Elevii vor face cursuri online, a anunțat primarul capitalei ucrainene.
El spune că orașul se adaptează vremurilor. Primarul Kievului a adăugat că este important ca cetățenii orașului să trăiască și să muncească, în ciuda războiului, a legii marțiale și a restricțiilor de circulație.
Zelenski: Mariupol nu mai există
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru presa din Rusia, că oraşe ca Volnovaha, Mariupol şi altele, din regiunea Kiev, nu mai există, ca urmare a atacurilor ruşilor, informează ukrinform.net.
„Din nefericire, să vedem consecinţele, rezultatul. Rezultatul este: nu mai există Mariupol. Pur şi simplu. Nu mai există Volnovaha. Nu mai există oraşele mici de lângă Kiev, din regiunea Kiev. Oraşele noastre mici... Care bănuiesc că sunt ca ale voastre. Nu mai există. Pământul este pârjolit. Complet”, a afirmat Zelenski.
Potrivit site-ului preşedinţiei ucrainei, president.gov.ua, Zelenski a vorbit pentru canalul de YouTube Zygar, pentru televiziunea Rain, portalul Meduza, Kommersant şi Novaya Gazeta.
El a declarat că ucrainenii sunt gata să facă schimb de prizonieri de război cu Rusia înainte de finalul ostilităţilor. „Se fac liste. Armata noastră a făcut liste. Sunt liste cu toţi cei care sunt în captivitate. Nu ştiu dacă este cineva interesat de ele. Politicienii, cred, nu sunt foarte interesaţi. Nu sunt sigur că Rusia are nevoie de aceste liste”.
Zelenski a mai spus că Ucraina nu vrea ca pe teritoriul său să rămână cadavrele soldaţilor ruşi, însă ar vrea ca acestea să ajungă la familiile celor decedaţi.
„Ruşii mai întâi au refuzat, iar apoi ne-au dat nişte saci. Ştii, chiar şi când moare o pisică sau un câine nu este aşa. Sunt saci de gunoi. Nu înţeleg ce gândesc oamenii, ce gândesc părinţii acestor copii”, a afirmat el.
Volodimir Zelenski a menţionat că Ucraina este pregătită să discute despre adoptatea unui statut neutru, însă acesta ar trebui să fie garantat de terţi şi să fie aprobat prin referendum.
Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere mass-media, a lansat un avertisment către presa din Rusia să nu publice interviul cu Zelenski, precizând că deja s-a deschis o anchetă.
Ucraina cere „demilitarizarea” zonei Cernobîl, afectată de incendii
Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, care au cerut „demilitarizarea” zonei, informează AFP.
„Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat vicepremierul ucrrainean Irina Vereşciuk, duminică seară, pe Telegram.
„Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zOnei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat ea.
Sursă text: news.ro / Digi 24 / Daily Mail
Sursă foto: Facebook Volodimir Zelenski / news.ro