dobroge.tv

Live

Olena, educatoarea cu faţa însângerată care a devenit imaginea războiului, retrăiește clipele de coșmar: „Îmi amintesc doar că m-am gândit: Nu sunt gata să mor”

Olena, educatoarea cu faţa însângerată care a devenit imaginea războiului, retrăiește clipele de coșmar: „Îmi amintesc doar că m-am gândit: Nu sunt gata să mor”
27 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Este a 32-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești, iar milioane de familii au fost destrămate. Bărbații rămân în urmă să lupte, în timp ce femeile împachetează un geamantan pe grabă și fug cu copiii din calea morții. Culoarele umanitare menite să faciliteze evacuarea civililor au fost și ele atacate. În fiecare zi, oameni nevinovați își pierd viața sau sunt răniți.

Este și cazul Olenei Kurylo. Fața ei însângerată șii bandajată a oferit prima dovadă sumbră a cruzimii lui Putin. Femeia și-a pierdut vederea la ochiul drept după ce o rachetă i-a distrus blocul, iar ea a fost rănită. Timp de două săptămâni, educatoarea s-a ascuns de bombardamente într-un subsol rece și întunecat, în timp ce fotografia cu ea făcea înconjorul lumii.

The Mail on Sunday a ajutat-o pe Olena să evadeze din Ucraina și a aranjat ca ea să se opereze pentru rănile sale în Polonia. Medicii speră să-i salveze ochiul și să-i redea măcar o parte din vedere, scrie Daily Mail.

Olena a rămas cu cioburi de sticlă înfipte în ochiul drept și cu sute de particule încorporate în piele, când racheta a explodat în afara apartamentului ei din Chuhuiv. În urma unui consult, medicii au avertizat-o că are nevoie de o intervenție chirurgicală la ochi cât mai curând posibil. Chirurgii au de dus o luptă pentru a-i salva ochiul și, la o lună după ce a fost rănită, ea este în pericol de a dezvolta o infecție fatală.

Este vorba despre salvarea ochiului, nu a vederii”, spuse oftalmologul pentru Daily Mail. „Își va pierde ochiul dacă nu este tratată, iar asta ar putea duce la meningită”.

Olena a povestit pentru Daily Mail cum a scăpat de atac împreună cu fiica ei de 27 de ani și despre durerea din suflet după ce a fost nevoită să-și lase soțul, Mykola, 54 de ani, în urmă. Cuplul a fost trezit la ora 5.20 pe 24 februarie de trei explozii uriașe care păreau să fi venit de la un aerodrom militar din apropiere. A trecut la mai puțin de o oră după ce Putin și-a anunțat intenția de a invada.

Am urmărit știrile, dar nu am crezut niciodată că va începe cu adevărat un război”, a spus ea. „Primele mele gânduri au fost „asta se întâmplă cu adevărat”. A urmat o mică perioadă de tăcere înainte de o mare explozie. Mykola a plecat să umple mașina cu benzină, ca să putem scăpa în timp ce eu făceam bagajele. Dar s-a deflat o anvelopă și cele 30 de minute petrecute înlocuind roata i-au salvat viața”, spune Olena.

După ce a strâns documentele, Olena stătea pe o canapea în dormitorul lor când a auzit deodată un zgomot puternic și a văzut cioburi de sticlă zburând spre ea.

Este ca o fotografie, o pot imagina atât de clar. Fereastra s-a spart în o mie de bucăți mici”, a spus ea. „Este un miracol că am supraviețuit. Îmi amintesc doar că m-am gândit: „Nu sunt gata să mor”. Tocmai ne-am renovat casa. Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că cineva ar putea pierde ceva atât de repede... Sângele îmi curgea pe față și nu vedeam nimic. Aveam sute de particule de sticlă încorporate în piele, dar nu simțeam nicio durere deoarece eram în stare de șoc… În acel moment nu știam că aveam sticlă în ochi, deoarece era plin cu sânge. Mi-am tot șters fața cu haine pentru a încerca să opresc sângerarea, dar pur și simplu nu a făcut-o”, spune Olena.

Olena și-a sunat soțul și fiica pentru a le spune că este în viață, înainte de a reuși să găsească paramedici care să-i curețe rănile. Aici a fost fotografiată de fotograful american Wolfgang Schwan, a cărui imagine s-a răspândit rapid în întreaga lume. Apoi a așteptat ca Mykola să se întoarcă înainte de a merge la spital, pentru că „au fost oameni mult mai grav răniți” care „aveau nevoie de o ambulanță mai mult decât ea”, scrie Daily Mail.

Pe măsură ce atacurile Rusiei în jurul Harkivului s-au intensificat, cuplul și-a căutat refugiu într-o cabană dintr-un sat mic din pădure din afara orașului, în timp ce fiica Katya a fugit în orașul Dnipro cu cele două pisici ale sale. Olena și Mykola au petrecut 12 zile înspăimântătoare în subsolul casei. „Am putut vedea că zona a fost complet distrusă și am văzut rachetele”, a spus Olena: „Am putut simți undele de șoc de la explozii. N-am îndrăznit să plec”.

Salvarea Olenei a venit sub forma unui șofer de camion care livra provizii în zonă și care, la cererea lui Mykola, a fost de acord că poate călători în cabina lui. „M-a introdus ilegal în Harkov prin pădure”, spuse Olena. „Mi-am petrecut călătoria încolăcită într-o minge pe scaunul din față ca să mă ascund. A trebuit să-l las pe Mykola în urmă, deoarece trebuia să aibă grijă de mama lui paralizată”, spune femeia.

După ce a ajuns la gara Harkiv, Olena s-a urcat într-un tren către Dnipro, unde fiica Katya stătea cu o prietenă după ce a fugit din orașul bombardat Harkiv cu cele două pisici ale sale. Pe 15 martie, femeia și fiica ei s-au urcat într-un tren spre Liov. „Erau îngrijorați să fim bombardați. Au stins luminile în tren și ne-au spus că nu ne putem folosi telefonul, astfel încât luminile să nu atragă forțele ruse”, spune femeia.

Olena și Katya au traversat Polonia după ce au fost lăsate la graniță de Crucea Roșie. Femeia urmează să fie operată în Polonia, unde doctorii speră să reușească să-i redea vederea.


Sursă foto: Daily Mail

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233