dobroge.tv

Live

A 32-a zi de război în Ucraina

Forţele ucrainene au preluat controlul în două oraşe din regiunea Zaporojie și au ucis un alt general rus. Zelenski cere europenilor şi SUA sprijin militar

Forţele ucrainene au preluat controlul în două oraşe din regiunea Zaporojie și au ucis un alt general rus. Zelenski cere europenilor şi SUA sprijin militar
27 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Coșmarul din Ucraina este departe de final. Au trecut 32 de zile de la declanșarea conflictului, iar atacurile asupra orașelor continuă. Au murit oameni nevinovați, milioane de familii au fost destrămate. În timp ce bărbații au rămas în urmă să-și apare țara, femeile și-au luat copiii și un bagaj cu strictul necesar și au trecut granițele pentru a-i proteja pe cei mici de ororile războiului. Cei care au rămas în țară au parte de un adevărat iad. Orașele arată ca scoase dintr-un film apocaliptic, în Mariupol locuitorii nu mai au curent electric, apă și mâncare. „Culoarele umanitare”, menite să faciliteze evacuarea în siguranță a civililor, au fost și ele bombardate. Ucrainenii trăiesc o adevărată dramă.

Forţele ucrainene au preluat controlul în două oraşe, Poltava şi Malinikva, din regiunea Zaporojie, relatează Kiev Independent. De asemenea, sursa citată menţionează că s-a preluat controlul şi în oraşul Trostianeţ, din regiunea de nord Sumî.

De asemenea, CNN raportează că a geolocalizat şi verificat mai multe videoclipuri care arată trupele ucrainene din nou controlând mai multe sate din Sumî, precum şi Vilhivka, o aşezare la aproximativ 32 de kilometri de graniţa cu Rusia în nord-estul Ucrainei.

Încă un general rus a fost ucis

Generalul rus Iakov Rezanţev a fost ucis într-un atac în apropierea oraşului Herson, din sud, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei, relatează BBC.

Rezanţev a fost comandantul celei de-a 49-a armate combinate a Rusiei.

Un oficial occidental a spus că este al şaptelea general care a murit în Ucraina.

„Bombardamentele din Liov au fost un mesaj pentru Biden”

Orașul Liov, din vestul Ucrainei, a fost supus sâmbătă unor bombardamente intensive, în ciuda faptului că Rusia declarase că se va concentra asupra estului, notează BBC. Potrivit primarului din Liov, atacurile forțelor ruse au reprezentant un mesaj pentru președintele american Joe Biden, care a vizitat Polonia în acest weekend.

Liovul, oraș la 70 de kilometri de granița cu Polonia, fusese ferit până acum de bombardamente puternice și devenise un centru pentru cei care fug de luptele din alte zone ale Ucrainei.

Prin atacul de sâmbătă, rușii au vrut să-l salute pe președintele Biden, aflat în prezent în Polonia”, a spus edilul orașului, Andri Sadovîi.

Zelenski cere europenilor şi SUA sprijin militar

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă noapte, că ţara sa are nevoie de sprijin militar, subliind că securitatea Europei este în risc.

Armamentul este ceea ce au partenerii noştri. Acesta este ceea ce este acoperit cu praf la depozitele lor. La urma urmei, totul este pentru libertate, nu numai în Ucraina, ci pentru libertate în Europa. Deci cine conduce comunitatea euro-atlantică? Mai este Moscova din cauza intimidării?”, a adăugat el.

Referindu-se la cei care apără oraşul-port asediat Mariupol, el a continuat:

Le doresc cel puţin un procent din curajul lor celor care se gândesc de 31 de zile cum să transfere câteva zeci sau două avioane sau tancuri...Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti folosind puşti, mitraliere, care sunt prea multe în provizii. Şi este imposibil să deblochezi Mariupol fără un număr suficient de tancuri, alte vehicule blindate şi, desigur, avioane. Toţi apărătorii Ucrainei ştiu asta. Toţi cei care apără Mariupol ştiu asta. Mii de oameni ştiu asta - cetăţeni, civili care mor acolo în blocada. Statele Unite ştiu asta. Toţi politicienii europeni ştiu. Le-am spus tuturor. Şi acest lucru ar trebui să fie cunoscut cât mai curând posibil de cât mai mulţi oameni de pe Pământ. Pentru ca toată lumea să înţeleagă cui şi de ce pur şi simplu i-a fost frică să prevină această tragedie. Frică să ia pur şi simplu o decizie”, a declarat Zelenski.

SUA trimite Ucrainei 100 de milioane de dolari pentru asistenţă civilă de securitate

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în asistenţă civilă de securitate, relatează BBC.

Această sumă este „pentru a asigura securitatea esenţială a frontierei, pentru a susţine funcţiile civile de aplicare a legii şi pentru a proteja infrastructura guvernamentală critică”.

Peste 5.200 de persoane evacuate sâmbătă prin coridoare umanitare în Ucraina

Peste 5.200 de persoane au fost evacuate, sâmbătă, prin coridoarele umanitare din Ucraina, informează lefigaro, citând un oficial ucrainean.

Vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporojie.

Preşedintele SUA, avertisment pentru Moscova

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, sâmbătă, la Varşovia, într-un discurs istoric, că americanii nu vor să intre în conflict cu forţele ruse care au invadat Ucraina, dar a avertizat Moscova să nu „avanseze vreun centimetru pe teritoriul NATO”, relatează lefigaro.fr.

Să nu vă treacă prin cap să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO”, a afirmat Biden, aplaudat de mii de persoane, subliniind că războiul este deja un „eşec strategic pentru Rusia”.

El a transmis şi un mesaj de susţinere căre Ucraina. „Mesajul meu către poporul Ucrainei... suntem alături de voi, punct. Luptele de astăzi de la Kiev, Mariupol şi Harkov sunt cele mai recente bătălii dintr-un lung război. Ungaria în 1956, Polonia în 1956 şi apoi din nou în 1981, Cehoslovacia în 1968 - tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistenţa a continuat până când, în sfârşit, în 1989, Zidul Berlinului şi, toate zidurile dominaţiei sovietice, au căzut şi poporul s-a impus. Bătălia pentru democraţie nu s-a putut încheia şi nu s-a încheiat cu sfârşitul Războiului Rece. În ultimii 30 de ani, forţele autocraţiei au reînviat pe tot globul. Semnele sale distinctive sunt cele cunoscute. Dispreţul pentru statul de drept, dispreţ pentru libertatea democratică, dispreţ pentru adevăr. Astăzi, Rusia a sugrumat democraţia şi a încercat să facă acest lucru în altă parte”, a afirmat Biden.

Biden a mai spus că este obscen faptul că Vladimir Putin a minţit spunând că încearcă să „denazifieze” Ucraina.


Sursă text: news.ro / Digi 24 / Daily Mail

Sursă foto: news.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233