RĂZBOI UCRAINA. Forțele ruse continuă să distrugă orașe pașnice, Zelenski afirmă că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari
Astăzi este cea de-a 31-a zi de război, în Ucraina, iar sirenele continuă să răsune în oraşele Cerkasî și Kirovohrad, din centrul Ucrainei, dar și în sud-est, în Zaporojie și Dnipro. Și în estul Ucrainei, în Jîtomîr, au fost auzite sirene, dar și în Harkiv și Sumi, în regiunile de nord-est. Armata Rusiei a anunţat că prima fază a campaniei sale militare din Ucraina s-a încheiat. A doua etapă a „operaţiunii speciale” se va concentra pe „eliberarea completă” a regiunii Donbas. Între timp, Ucraina a recucerit unele orașe și poziții la est de Kiev, potrivit digi24.ro.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că
Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari, transmite CNN. Liderul
ucrainean a mai arătat, într-un mesaj video, că autorităţile au putut asigura
18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de
persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.
”Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victim. Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, a spus preşedintele Zelenski.
Preşedintele ucrainean a mai spus vineri, de asemenea, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporizhzhia.
„Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a spus Zelensky.
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri într-un briefing că 1.351 de militari au fost ucişi în Ucraina şi 3.825 au fost răniţi, în timpul primei actualizări majore privind victimele din 2 martie, mai transmite CNN.
Între timp, doi înalţi oficiali militari ai NATO au estimat miercuri că numărul soldaţilor ruşi ucişi în acţiune în Ucraina este între 7.000 şi 15.000. Alţi oficiali americani au plasat pierderile ruseşti între 7.000 şi 14.000 de soldaţi ruşi ucişi - dar şi-au exprimat „încrederea scăzută” în aceste estimări.
Ucrainenii anunţă că 136 de copii au fost ucişi de la începutul războiului
Războiul din Ucraina a ucis până acum 136 de copii, în timp ce alţi 199 de copii au fost răniţi, potrivit unei actualizări postate pe Facebook de Parchetul General al Ucrainei, informează The Guardian.
Vineri, ONU a confirmat 1.081 de morţi civili şi 1.707 de răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, din 24 februarie.
Macron: Plata în ruble a gazelor ruseşti, nici „posibilă”, nici „contractuală”
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici "posibilă", nici "contractuală".
Această cerere „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova.
În această privinţă, „continuăm munca de analiză”, a precizat el. Dar „toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro”, a subliniat preşedintele Franţei.
„De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.
El a estimat că Moscova caută, cu această exigenţă, „un mecanism de ocolire” a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.
O nouă lege împotriva „informațiilor false”, în Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru ''informaţii false'' privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.
Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte ''difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile'' despre ''activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus''.
Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă ''informaţiile false'' au ''antrenat consecinţe grave''.
Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de ''informaţii false'' despre armata rusă.
Sursă text: news.ro, digi24.ro, Sursă foto/video: dailymail.com