Persoanele transgender din Ucraina prinse între două războaie. Sunt blocate în țară din cauza lipsei documentelor „de femei”: „Este dreptul meu să plec și să trăiesc”
A trecut o lună de la primele bombardamente asupra Ucrainei, iar situația nu pare că se va liniști prea curând. Zilnic, rușii atacă orașe, baze militare și porturi. Mai mult, țintă a bombelor și rachetelor sunt și școlile, grădinițele, spitalele, blocurile și adăposturile improvizate. Oameni nevinovați au murit fie din cauza atacurilor, fie de foame sau de sete. Milioane de familii au fost destrămate. În timp ce bărbații au rămas în urmă să-și apare țara, femeile și-au luat copiii și un bagaj cu strictul necesar și au trecut granițele pentru a-i proteja pe cei mici de ororile războiului. De-o parte a frontierei se varsă lacrimi de tristețe, iar de partea cealaltă, de ușurare. Ucrainenii trăiesc în aceste momente o adevărată dramă.
La granițe, sute de persoane transgender nu sunt lăsate să treacă pentru că în pașaport apar ca fiind bărbați. Astfel, sunt întorși din drum deoarece, cu documentele oficiale în mână, nu au voie să părăsească Ucraina din cauza legii marțiale instituite pe teritoriu. Unii sunt sfătuiți să mintă că și-au pierdut actele pentru a fi recunoscuți drept femei, scrie Mediafax.
„Am primit sute de informații despre astfel de cazuri. Singura soluție este să meargă la medic și apoi, cu certificatul, la biroul militar pentru a fi eliminați de pe listele de înrolare. Este greu de explicat acest lucru celor care, cu bagajele în mână, au reușit să ajungă la graniță, poate după zile întregi de călătorie, ferindu-se de bombardamente și explozii”, spun asociațiile LGBT din Kiev, conform La Stampa, citat de Mediafax.
The Guardian relatează povestea lui Judis, o femeie transgender al cărei certificat de naștere o definește ca fiind femeie, care a ajuns la graniță.
„Grănicerii ucraineni te dezbracă și te ating peste tot”, spune Judis. „Puteți vedea pe fețele lor că se întreabă „ce sunteți?” ca și cum ai fi un fel de animal sau așa ceva”, a declarat ea pentru The Guardian.
De îndată ce Judis a ajuns la punctul de trecere a frontierei, doi paznici au oprit-o și au rugat-o să-i urmeze într-o cameră de lângă biroul vamal, unde au examinat-o fizic.
„După aceea, unul dintre gardieni a spus: „ești un tip, așa că pleacă naibii de aici” și mi-a spus că ar trebui să fiu recunoscător că nu au sunat la poliție, deși am un document valabil din punct de vedere legal care spune că eu sunt femeie. „Du-te la război”, au răspuns ei, adăugând că peste 3 milioane de oameni au fugit deja din țară și nu mă vor lăsa să ies”, a declarat ea pentru sursa citată.
Judis a declarat că va încerca din nou să părăsească țara: „Vreau să fiu liberă să fac ceea ce vreau în viață. Voi încerca din nou să trec granița pentru că este dreptul meu să plec și să trăiesc. Și nu voi rămâne tăcută. Nu voi fi ținută prizonieră”.
Din punct de vedere legal, nu există niciun motiv pentru care să nu i se permită să treacă cu miile de femei care trec în siguranță în fiecare zi granițele ucrainene. Cu toate acestea, pe 12 martie, în jurul orei 4 dimineața, după o căutare lungă și umilitoare, polițiștii de frontieră au stabilit că era bărbat și i-au împiedicat trecerea în Polonia, menționează sursa citată.
Alice, 24 de ani, o femeie trans din Brovary, un oraș de lângă Kiev, a povestit o experiență similară. Ea și soția ei, Helen, o tânără de 21 de ani care se identifică ca non-binară, au fost oprite de polițiștii de frontieră în timpul unei încercări de a trece în Polonia.
„Ne-au dus într-o clădire de lângă punctul de trecere a frontierei”, povestește Alice. „Erau trei ofițeri în cameră. Ne-au spus să ne scoatem jachetele. Ne-au verificat mâinile, brațele, mi-au verificat gâtul să vadă dacă am un măr al lui Adam. Mi-au atins sânii. După ce ne-au examinat, polițiștii de frontieră ne-au spus că suntem bărbați. Am încercat să explicăm situația noastră, dar nu le-a păsat”, transmite The Guardian.
„Legea marțială spune că toți bărbații sunt obligați să servească în armată, așa că nu pot părăsi țara”, spune Olena Shevchenko, 39 de ani, apărătoare a drepturilor omului și președintele Insight, o organizație ucraineană LGBTQ+. „Din punct de vedere tehnic, legea se aplică și persoanelor trans, inclusiv atât bărbaților trans certificati, cât și femeilor trans care nu și-au schimbat documentele. Dar se pare că polițiștii de frontieră ucraineni împiedică chiar și persoanele trans cu un certificat valabil care reflectă noul lor gen să părăsească Ucraina și nimeni nu știe de ce”, menționează Olena pentru The Guardian.
Sursă foto: The Guardian